BEBA     26.12.2018.

Iskustvo sa hemangiomom i mišljenje doktora

Ovu temu sam krenula pre svega jer po mom mišljenju je niko ne zastupa dovoljno, a sve češće viđam decu sa crvenim flekama na čelu, vratu, kapku itd.

Po izlasku iz porodilišta sa Viktorom, pedijatar mi je odmah rekao da ima mali hemangiom na čelu i da je to bezopasno, jedino eto ruši estetiku.

Ne moramo ništa da radimo po pitanju njega i da će on sam nestati do četvrte godine.

Kada smo došli kući ja sam upravo to isto videla i na njegovom vratiću, a tamo me apsolutno niko nije uputio ni na šta.

Raspitivala sam se kod dosta deramatologa, doktora, pa čak i žena sa iskustvom, čija deca imaju ili su imala hemangiom i mogu vam reći samo jedno – svega sam se naslušala.

Suština zapravo jeste da je to potpuno bezopasno, jedino kod beba gde je taj hemangiom van kože, može se desiti da ga ogrebu, zakače, pa krene krvarenje, ali i to svakako nije strašno. Samo treba voditi računa.

S obzirom da je to nešto poput ispucalih kapilara, laički rečeno, dok su bebe jako male može se desiti i da se nakon rođenja i sve više vidi, i to je neki prvi stadijum i on traje otprilike do prve godine, kasnije, a to je slučaj kod 50-70% dece, nastaje regresija ili povlačenje istog koji iščezava do bar devete godine.

Nama su u porodilištu rekli da će Viktoru nestati do četvrte godine, pa ćemo svakako pratite.

Njegov hemangiom na čelu je zapravo minimalno vidljiv, dolazi do izražaja samo kada se napreže. Tada bude skoro pa ljubičast.

Popričala sam sa doktorkom Bojanom Marić, koja se upravo bavi i estetikom o hemangiomu i evo šta mi je ona rekla.

  1. Hemangiom je zapravo estetski problem?U kom procentu se povuče sam?

Hemangiom je zapravo benigna vaskularna promena koja je sastavljena iz tkiva koje normalno postoji u tom predelu. Najčešće se javlja na glavi i vratu, a zatim  na trupu i ekstremitetima, ali može nastati i na sluzokožama usne duplje ili čak genitalnoj sluzokoži. Estetski problem je svakako ukoliko je mesto hemangioma nepogodno (očni kapci recimo), remeti normalne funkcije deteta  ili je promena na lokalizaciji koja je sklona povređivanju, naročito ako je hemangiom velikih dimenzija ili ima drugih  komplikacijama u vezi sa istim. Ono što je pozitivno je to da se oko 70% hemangioma povuče do 7 godine života, a čak oko 90% do 9 godine života. Što regresija istog krene ranije, iščezavanje će biti brže, a estetski rezultat bolji.

  • S obzirom da se baviste estetikom, da li postoje neke kreme ili nehiruške metode za uklanjanje istog ili bar umanjenje vidljivosti?

Najčešće se čeka spontana regresija hemangioma, naročito kada su mali, sporo rastu, ne smetaju detetu  I kada su stabilne strukture. Sa dermatologom svakako treba razmotriti način lečenja ukoliko isti brzo rastu, nepovoljne su lokalizacije, skloni su krvarenju, infekcijama, ulceracijama. Na žalost ne postoji krema koja bi pomogla u izlečenju hemangioma, ali pored hiruških metoda postoje I manje ivazivne metode kao što j lečenje laserom, krioterapija, upotreba određenih lekova kao što su kortikosteroidi, interferon alfa ili čak upotreba propranolola lek  koji je namenjen za kardiovaskularne bolesti.

  • Da li možda znate najčešći uzrok pojavljivanja istog kod beba?

Hemangiomi se prilično često javljaju,zastupljeni su kod 5-10%  beba, ali je  uzrok nastanka istog i dalje nepoznat. Uočeno je da u nekoj meri genetika igra ulogu u smislu da postoje porodice u kojima se hemangioma češće javljaju.

Popričala sam i sa dosta mama nakon moje objave na instagramu o ovoj pojavi, i zaista se dosta njih javilo…

Većina tih žena je imala težak, vaginalni porođaj, a pre toga održavanu trudnoću. U tu grupu spadam i lično. Međutim ipak nije to bio uvek slučaj, tako da ne mora da znači da je ovo razlog pojave.

Od dosta njih sam pročitala i da su im doktori rekli da je nasledno, što isto imam slučaj kod supruga, koji takođe ima hemangiom na čelu i vratu. Kod njega se naprimer na čelu vidi samo kada se baš mršti i napreže, ali i tada minimalno. Na vratu je već poprilično vidljiviji.

Da li vai je tekst bio od pomoći? Imate li vi neku informaciju koja može značiti o hemangiomu?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ