VESTI     05.05.2020.

ISKUSTVO: Studiranje u inostranstvu i nov način života

Snovi nisu nedostižni, čak i ako tako deluje. Da biste se uverili da se rad i trud uvek isplate, pogledajte kako izgleda studiranje u inostranstvu i nov način života. Pošto verujemo da među vama ima neko ko razmišlja o odlaksu na koledž, rešili smo da sa vama podelimo iskustvo jedne studentkinje. Pogledajte kako izgleda studiranje u inostranstvu

Prenosimo iskustvo studentkinje Mercyhurst Univerziteta  Ivone Plećević (22).

Potreba za samostalnošću i drugačijim načinom života javila se još u osnovnoj školi kako kaže Ivona.

Slušajući pozitivne utiske tenisera koji su bili na koledžu ili im je to bilo u planu, shvatila sam da bi to bilo najbolje za moju budućnost. Nisam pristalica srpskog školstva, a ni ponosna na trenutnu situaciju u našoj zemlji. Prelaskom na drugi kontinent  ništa nisam izgubila. Smatram da mladi, koji vredno rade na sebi, nekada nemaju dovoljno prostora i često su osporavani,  iskrena je ona.

Priprema za koledž jednim delom slična je prijemnom ispitu u Srbiji. Rade se testovi koje svaki internacionalni student mora da položi ako želi da studira u Americi.

diplomiranje, bacanje kapa

Bodovi za prolaz zavise od koledža, o tome se možete informisati na stranici škole koju želite da pohađate. Nakon testova sledi apliciranje. Proces zavisi od toga da li želite  da budete samo student ili  student-sportista, kao ja. Igram i tenis za svoj fakultet, a komunikacija sa trenerima i devojkama iz teniskih timova škola, pomogla mi je u odabiru. Tenis je individualan sport, ali na koledžu postaje grupni.

Ona dodaje da joj se život mnogo promenio, jer je daleko od roditelja, mesta u kome je odrasla, ali i u tome ima nešto dobro.

Odlazak me je naveo da naglo odrastem i proširim svoje vidike, trebalo je vremena da se prilagodim, ali uspela sam! Imala sam sreću i upoznala predivne ljude. Profesori su željni da maksimalno prenesu znanje, iskustvo, što mi je ulepšalo studentski život.  Osim toga, često putujem i sve to je još jedan mali deo  studiranja u inostranstvu. Nikada se nisam pokajala što sam otišla. Osećala sam da ću tamo biti srećnija, i nisam se prevarila!, zaključuje Ivona.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ