ARHITEKTURA I ENTERIJER     08.05.2019.

Izaberite idealno cveće za vaš balkon ili terasu

Sada je pravi trenutak da oplemenite i sredite bašte ili terase i unesete šarenilo, boje i mirise u vase okruženje. Dovoljan je pogled na šarenilo u vašoj bašti ili izlaz na terasu i dan će vam biti lepši, a misli rasterećenije. Vodite računa da ne kupujete samo cveće koje ima puno cvetova već  i ono koje ima dosta listova, uklopite lepo boje cveća koje kombinujete i obratite pažnju na stanje biljke, uzmite biljke koje odmah deluju zdravo. Ono što je najbitnije pored svega jeste da cveću pružite ljubav i pažnju.

2 vrste balkona i cveće koje na njima uspeva

Osunčani balkoni – idealni za: petunije, muškatle, vinke, kadifice, sulfinije, ageratum, lobelije, verbene, prkos, salvije, a od višegodišnjih  za sve vrste: ruža, vanila, lantana, viseća muškatla, bugenvilija, hibiskus, majčina dušica, gorka metlica, ležeća žalfija.

Od puzavica najbolji izbor za osunčane terase su: klematis, ladolež i mirisni grašak, a od citrusa limun i mandarina. Biljke na sunčanim terasama treba zalivati u ranim jutranjim i kasnim večernjim časovima, a u slučaju prejakog sunca, biljke najbolje skloniti u senku ili na neki način zaštiti od direktne izloženosti sunčevoj svetlosti.

Balkoni koji su preko dana pretežno u hladu ili polusenci – najbolji izbor su: vodenika ili lepi jova, zevalice, ukrasne koprivice, kadifice, noćna frajla… Prednost ove pozicije je što se ovakvo cveće za terase neće brzo isušivati u letnjim mesecima. Od višegodišnjih vrsta dobar izbor su: bršljan, hortenzija, hosta, fuksija, astilba, geranijum, gomoljaste begonije i engleska muškatla.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ