LICE     02.02.2020.

JAPANSKO ISCRTAVANJE OBRVA – sve o ovom popularnom tretmanu otkrila nam je Tatjana Petrović Dodić, diplomirani kozmetolog! (fotografije pre i posle)

Jedan od najpopularnijih tretmana današnjice je svakako japansko iscrtavanje obrva (microblading). Kako nailazimo na brojne pogrešne informacije o samom tretmanu, a i svedoci smo mnogih loših radova, odlučili smo da vam odgovorimo na sva ključna pitanja. Zato smo u pomoć zvali stručnu osobu, koja je ulepšala veliki broj devojaka. Nakon ovog teksta imaćete jasnu sliku o svemu uz sve neophodne činjenice. To će vam omogućiti da razrešite svoje nedoumice i odlučite da li je ovaj tretman za vas ili, ipak, nije.

O ovoj temi razgovarali smo sa Tatjanom Petrović Dodić, diplomiranim kozmetologom i vlasnicom Studija lepote „European Esthetic“.

Tatjana Petrovic Dodic, kozmetolog
japansko iscrtavanje obrva
Tatjanom Petrović Dodić
Kozmetolog

Tatjana je neko ko ima preko 20 godina rada i iskustva u kozmetologiji, 10 godina se bavi trajnom šminkom, a već 7 godina japanskim iscrtavanjem obrva. Obrazovanje i iskustvo je sticala u Srbiji, Holandiji i Nemačkoj, što potvrđuju brojne diplome i sertifikati.

Šta to podrazumeva MICROBLADING?

Lice je prvo što primetite na drugima. Stara izreka kaže da su oči ogledalo duše, a obrve njen ram, pa tako i celog lica. Obrve odražavaju naše samopouzdanje.

Microblading, japanska metoda iscrtavanja obrva, spada u polutrajni make-up (semi-permanent).

To je tehnika iscrtavanja dlačice po dlačicu, kojom se pomoću specijalnih oštrica (tzv. nožića) unosi pigment pod kožu.

Daje potpuno prirodni efekat dlačica u predelu gde ih nema ili ima jako malo. Razlika između nacrtane dlačice i prirodne je gotovo nevidljiva.

Da li je samo urezivanje bolno, koliko je delotvoran anestetik?

Postupak je bezbolan, jer je prisutan anestetik, a pigment se unosi plitko pod kožu. Da bismo shvatili kako ona reaguje, bitno je poznavati samu kožu. Ona je najveći organ koji, kao pokrivač, štiti naše telo i vrši razne životne funkcije. Najdeblja je na dlanu, tabanu i leđima, a najtanja na očnim kapcima. Stvorena je iz dva osnovna sloja – pokože (epidermisa) i kože (dermisa), ispod kojeg se nalazi podkožno tkivo (subkutis).

Poznavanje kože osobe, koja radi sam tretman, je preko potrebno iz više razloga. To je jako bitno, kako zbog izgleda obrva tako i zbog samog zdravlja.

Upravo se u bazalnom sloju pigmentira boja, tako da zasecanjem kože u tom epidermalnom sloju ne izazivaju se veće traume tkiva, pa nema prokrvljenosti ili ga ima minimalno.

Znači, prilikom samog rada obrva ne sme da bude jakog krvarenja niti boli. Mora da se pregleda i prepozna debljina kože klijenta i da sam pritisak na tkivo mora da bude oprezan. Čak se i klijenti pozitivno iznenade da ništa nisu osetili tokom samog rada.

Opišite nam sam postupak rada. Na koji način birate boju obrva, koji su pigmenti najbolji i da li postoji mogućnost da se boja promeni nakon nekog vremena?

Sam postupak kod nas u salonu je takav da prvo opustimo klijenta, jer je uglavnom prisutan strah od nepoznatog. Objasnimo sam proces rada, pregledamo kožu, dogovaramo se oko oblika, a samu boju pigmenta prepuste meni, zato što im prvenstveno objasnimo da mi radimo posebnom metodom najprirodnijeg iscrtavanja dlačica. Uzima se u obzir prirodna boja obrva, kose, ten, boja očiju. Ne radi se ništa što je napadno i tamno, jer svačija koža i organizam drugačije prihvataju sam pigment.

Na korekciji se može promeniti oblik i debljina, a i dodati jači pigment, ukoliko je potreban.

Takav korak po korak je dao najbolji rezultat da izgledaju najprirodnije, i mogu sa ponosom da kažem da smo jedini koji uspešno radimo tom tehnikom već dugo godina i stičemo poverenje naših klijenata.

Sto se tiče pigmenata, jako je bitno koje pigmente koristite. Mi koristimo Phibrows (free iron oxid), nemaju prisustvo teških metala: nikla, cinka, kobalta, aluminijuma i zdravstveno su ispravni. Većina pigmenta koji se koriste su, nažalost, loši i zdravstveno neispravni. Zato urađene obrve posle izvesnog vremena dobiju nijanse na crvenu, teget, sivu i zelenu boju.

Kako određujete oblik i dužinu obrva?

Ja, kao diplomirani kozmetolog, imam sklonosti ka crtanju i slikanju, pa mi nije teško da već unapred vidim šta treba da promenimo ili uradimo kod svake osobe koja nam se prepusti. Mislim da i taj vizuelni momenat ima svoje prednosti u odabiru najlepšeg oblika koji se, uporedo sa merenjem proporcije lica, radi sa posebnim šestarom i lenjirom.

Nega nakon odrađenog prvog tretmana – šta podrazumeva?

Prvih nekoliko dana su najproblematičniji i bitno je da se naši saveti ne uzimaju sa rezervom.

Važno je da se krema nanosi na nekoliko sati i da nema agresivnog trljanja peškirom preko njih.

Mi preporučujemo Pantenol kremu, jer je najefikasnija u održavanju vlažnosti kože, onoliko koliko je njoj potrebno da brže zaraste. Otoka ne bi smelo da ima, a crvenilo je kratko prisutno, to sve zavisi od osetljivosti kože.

U početku se taj pigment pojačava, a kako zarasta počinje da nestaje tj. pigment bude neprimetan, a mi imamo osećaj kao da je sve počelo da se skida i nestaje. Posle zarastanja, on se vraća na površinu kože, postaje sve više vidljiviji. Naravno, povrati se u onoj količini i debljini, onoliko koliko nam ga je sam organizam prihvatio.Tada se radi prva korekcija.

Da li je uvek neophodna korekcija nakon prvog iscrtavanja?

U većini slučajeva, da. Mi radimo najprirodnijom metodom i stavljamo identičnu boju pigmenta, kao prirodnu boju dlake. Kod nekoga posle zarastanja boja se ne promeni, a kod nekoga ona bude bleđa. To sve zavisi od same kože i organizma kako prihvati. Tada se boja na korekciji pojačava, a kod svakoga se pristupa individualno.

Sve u svemu, prvi put se radi neagresivno unošenje boje, koje je identično prirodnoj boji obrva. Širina i oblik, takođe, jer se kod nekoga boja i širina izgubi  5%, a kod nekoga 50%.

Na korekciji se dopunjuju sitnije dlačice (3D efekat) i ostavlja ista nijansa. Koži, koja je dosta izbledela, dodaje se jača boja pigmenta.

Kada se može očekivati finalni rezultat i koliko je on dugotrajan? 

Najbolji rezultat je vidljiv posle prve korekcije. Pre tretmana koža ne sme da bude izgorela od sunca ili solarijuma, niti u procesu oporavka i regeneracije barem 30 dana. Takođe, ne sme se koristiti botoks i fileri, tretmani sa voćnim i mlečnim kiselinama, laserski tretmani i hemijski pilinzi.

Posle tretmana je jako bitno da se vodi računa o nezi obrva, da bi zarasle kako treba. Pravilno održavanje ima 50% udela u uspešnosti aplikovanja pigmenta. Uspešnost tretmana zavisi od:

– kvaliteta kože;

– post-tretmanske nege;

– izloženosti različitim spoljašnjim uticajima.

Koliko će se boja zadržati zavisi i od toga koliko je koža masna i koliko luči sebuma. Što je koža masnija, boja kraće traje. Očekivano vreme trajanje boje je do 12 meseci. Kod masne kože i kože, koja više luči limfu prilikom rada, trajnost boje pod kožom je kraće. Kod takve kože boja se osvežava dva puta godišnje.

Postoji li mogućnost da ova tehnika iscrtavanja obrva ošteti naše sadašnje obrve ili kožu u predelu istih?

Najbitnije u svemu ovome što se radi je da se dobro raspitate i pronađete kvalifikovanu osobu sa znanjem i dobrim poznavanjem same kože. Obrve klijenta se čuvaju kao blago, jer što više prirodnih dlačica ima, to je lepši i prirodniji izgled istih.

Što se tiče ostećenja kože, ona je česta kod osobe koja radi obrve samo sa završenim kursom. Ne prepoznaju kožu, niti njenu debljinu. Pritisak je jači i dublji, tada se dešava da se taj pigment razlije u koži.

Kada se nožićem urezuje i unosi pigment, pritisak mora da bude adekvatan u odnosu na debljinu kože samog klijenta. Zaseca se najviše vanjski sloj epiderma (rožnati, zrnasti, trnasti sloj) i derma, upravo se u bazalnom sloju pigmentira boja. Zasecanje kože u tom sloju ne izaziva veće traume tkiva, nema prokrvljenosti, pa je i mogućnost krvarenja minimalna.

Kod neobrazovanih “artist-umetnika” unos pigmenta je mnogo dublji u predelu kože u kome se rade samo tetovaže. Tada se boja razliva, estetski je identična tetovaži sa razlivenim, nejasnim dlačicama.

Kome je sve namenjen ovaj tretman, da li postoje one osobe koje bi trebalo da ga izbegavaju?

Budući da je u pitanju neinvazivni postupak, tretman je namenjen svima onima koji su nezadovoljni oblikom, gustinom i dužinom svojih obrva.

Izuzetak su trudnice, osobe koje imaju problema sa kožom (seboreični dermatitis) ili je koža pod upalnim procesom i dijabetičari. Ali, nismo ni za to da ga rade mlađe osobe, jer nam se dešavalo da dođu devojčice mlađe od 16 godina.

Ukoliko dame nisu zadovoljne rezultatom, na koji način ga mogu ispraviti? Da li je lasersko skidanje zaista dobro rešenje, koje ne ostavlja nikakve posledice?

U našem salonu se često dešava da su klijenti već radili japansko iscrtavanje ili trajnu šminku više puta u drugom salonu. Dešava se, i to često, da osim nesimetričnog oblika obrva, pigment oksidira u crvenu, teget, zelenu ili sivu boju. Ne prihvatamo sve radove, osim one za koje procenimo da možemo nešto da učinimo da budu lepše i prirodnije. Prvi korak je da neutralizujemo našim pigmentima lošu boju, pa se onda usmerimo na oblik.

Nažalost, kod nekih obrva koje ne mogu da se preprave moraju da se podvrgnu tretmanu laserskog skidanja. Postupak je skuplji, bolniji i još rizikujete da ostanete bez dela svojih prirodnih obrva.

Šta nakon godinu dana – radi li se ceo tretman iz početka ili je dovoljno uraditi samo korekciju?

Nakon perioda od 6 do 12 meseci, kada boja posvetli vremenom, radi se osvežavanje te boje. Jedino što mora da se povede računa, jer se to radi preko već postojećih dlačica, koje su prethodno iscrtane, ako se docrtavaju nove dlačice, može da se dobije efekat razlivenih dlačica. Cena osvežavanja boje je mnogo niža u odnosu na cenu kada se radi prvi put.

Preporučujete li kombinovanje ove tehnike sa nekom drugom i u kojim slučajevima ?

Radimo ih, samo ako moramo, da bismo pokrili deo koji je totalno bez dlačica, u odnosu na ostatak obrva, gde su guste i tamne. To je tehnika senčenja između iscrtanih dlačica, tzv. DUST tehnika, da bi dobile gustinu. Nikada se osenčenje ne radi dužinom celih obrva.

Imate li neki poseban savet za sve dame koje se dvoume ili plaše samog tretmana?

Za sve klijentkinje je savet da dobro pročitaju ceo intervju i sve će im biti jasno u vezi samog procesa iscrtavanja. Kod nas u salonu je prisutna pozitivna energija uvek. Prvenstveno, kao stručnjak u ovoj oblasti, porazgovaram sa svakom osobom o celom procesu iscrtavanja obrva.

Higijena je na prvom mestu, mora da se koriste sterilni nožići za jednokratnu upotrebu, a ostatak pribora za rad se redovno steriliše u zdravstvenom sterilizatoru.

Obrazovanje u oblasti kože je neophodno, kao i sklonost ka estetici. Upotreba pigmenta koji su zdravstveno prihvatljivi i ne sadrže teške metale.

Svako ima pravo da odustane ako želi, bez bilo kakve naknade. A poverenje je najbitnije!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ