SAVETI     15.02.2019.

Kada dete želi kućnog lljubimca

Kad imate dete koje neizmerno želi kućnog ljubimca, ali vi možda mislite da ono još nije spremno za to, plašite se da će sva odgovornost pasti na vas. Nikad niste imali kućnog ljubimca i ne znate šta je sve neophodno za koju vrstu da bi živela u stanu. Plaši vas šta kad ljubimac ugine i kako ćete to objasniti svom mezimcu. Stručnjaci su uglavnom mišljenja da su kućni ljubimci zdravi za razvoj dece, deca se uče odgovornosti za drugo živo biće, jačaju imunitet i imaju druga u igri. Ono što nikako ne smete dozvoliti je da dete vidi ljubimca kao igračku i da sve obaveze oko čuvanja i higijene ljubimca snosite samo vi roditelji.  Dete bi trebalo da je dovoljno zrelo da može da vam pomogne u hranjenju životinje, da ima odgovornost da joj sipa vodu i slične jednostavne radnje.

Pas

Bilo da ste kupili u odgajivačnici ili pokupili psa sa ulice, budite spremni da će lajati, da će tražiti vašu pažnju kao trogodišnje dete, da ćete imati troškove za veterinara na godišnjem nivou i da žive 10-15godina. U zavisnosti od starosti deteta i veličine prostora u kome živite trebalo bi dobro da promislite pre nego dovedete novog četvoronožnog drugara. Da li želite psa koji se linja ili ne linja, kome je potreban grumer (frizer za pse) na mesečnom nivou, kakve su zdravstvene predispozicije rase , da li su na nešto posebno osetljivi. Manje rase koje su inače popularne poput jorkija, maltezera, čivave se ne slažu sa decom ispod 6 godina, jer su sitni i osetljivi i lako ih deca povrede, iako su zgodni za manji stan.  Ukoliko dosta vremena provodite na poslu i nikog nema kod kuće, možda biste trebali da razmislite o nekom ljubimcu sa liste ispod.

Morsko prase

Kako vic kaže nit je morsko nit je prase,  preslatki mali glodar, dugovečniji od većine iz porodice glodara, žive i do 8 godina. Ovo su idealni kućni ljubimci za decu. Znatiželjni su, druželjubivi , umiljati i veseli. Kad se naviknu na gazde i steknu vaše poverenje počeće i sami da vam dolaze u ruke. Spadaju u čiste kućne ljubimce, žive u kavezima a vrlo vole da se šetaju i po kući, samo pazite kabloce vole da ih gricnu. Obožavaju da imaju igračkice u svojim kavezima. Biljojedi su i umeju da budu alavi, pa treba kontrolisati količinu hrane koja im se daje. Uz redovno čišćenje piljevine il inovina koje su na dnu kaveza neće biti ni neugodnih mirisa. 

Papagaji

Zabavni, živopisnih boja, ponekad bučni raspevani kućni ljubimac. U zavisnosti od rase mogu da nauče da vas imitiraju, zvižde kao vaša melodija na telefonu i imitiraju mnoge druge zvukove. Nisu zahtevni u poređenju sa psima i mačkama, ne morate da ih učite gde se vrši nužda i sl. Od opreme vam je potreban veći prostran kavez koji treba opremiti sa hranilicom, činijicom za vodu, igračkama. prečkom na kojoj papagaji obožavaju da sede. Papagaji koji žive u zatočeništvu ne koriste svoj kljun dovoljno pa je neophodno da im obezbedite sipinu kost na kojoj će da „oštre“ kljun. Tigrica koja spada u omiljene i česte vrste papagaja u kućnim uslovima žive do desetak godina. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ