SAVETI     18.08.2020.

Kako da mi žene sprečimo pregorevanje u vreme krize

Kovid nam je doneo jednu specifičnu krizu i uzdrmao naš osećaj sigurnosti. Ne znamo ni koliko će potrajati to što smo stalno van svoje zone komfora. A moramo se privikavati svakodnevno – pa bila to pravila za rad vrtića ili novi zahtevi našeg ili partnerovog posla. 

Od marta 2020. smo se zbog pandemije, prirodno, više bavile higijenom doma i ličnom higijenom. Sad kad smo se već privikle na nove rutine, bilo bi dobro pozabaviti se mentalnom higijenom. To će nam pomoći da sebi obezbedimo što bolje psihičko zdravlje, i sada i u predstojećem periodu krize. 

A šta je najveća specifičnost izazova koji su pred nama? Svakako stalna rastrzanost između dve potpuno suprotne krajnosti. S jedne strane, zbog korone je sigurnije sedeti kod kuće, ali šta da rade žene koje moraju na posao u kancelariju, prodavnicu, apoteku, bolnicu? Ili preduzetnice koje rade od kuće i teško im je da organizuju vreme s decom jer i partner radi? 

Iz dana u dan osećamo kao da smo u „u procepu“. Pod pritiskom smo da donesemo „pravu“ odluku iako nam nijedna od suprotstavljenih opcija ne deluje naročito privlačno. A sve ovo važi ne samo za nas same, već i u porodičnom okruženju. Pre pandemije, dok smo i partneri i mi provodili na poslu bar osam sati dnevno, poneki preteški izazov koji nam se javi mogli smo privremeno da gurnemo pod tepih. Danas uviđamo da nema tog tepiha koji će sakriti probleme s kojima se suočavamo ove 2020. 

Protivrečnosti svuda oko nas 

Razumemo ako vam je od svakodnevnog biranja između dve alternative proključao mozak. Sigurno vidite da se isto dešava i drugim ženama i majkama. Takođe i u kompanijama, državama, pa i u svetu. Zbog tog stalnog „žongliranja“ na sve strane gubimo više energije nego inače, što nas može dovesti do izgaranja. Ono nam je već poznato. 

Izgaranje (burnout) podrazumeva nagomilan stres tokom dužeg vremenskog perioda. U jednom trenutku naše telo, mozak i psiha izgube snagu da se izbore s njim i nagrnu ozbiljni simptomi. Ukoliko ne primetimo da izgaramo na vreme, situacija može brzo da se iskomplikuje. Na važnost uočavanja izgaranja na poslu tokom aktuelne pandemije pojačano ovih dana skreću pažnju organizacioni konsultanti, a izgaranje na poslu se može preliti i na porodicu i znatno uticati na kvalitet vašeg ličnog i porodičnog života.

Posledice izgaranja

Posledice izgaranja su različite tegobe, katkad veoma ozbiljne. Neke od njih su grub ili surov odnos prema partneru ili deci, nedostatak energije, gubitak koncentracije, poremećaj ishrane i režima spavanja, konstantna nervoza, anksioznost, depresija. Simptomi i opasnosti od izgaranja sigurno su vam poznati. A na sve to sa čime su se žene i mame borile i ranije, pandemija unosi i dodatna opterećenja. 

Pogled u budućnost nije nam siguran, što stvara veliki dodatni pritisak. Kako preduzetnice, tako i žene sa stalnim poslom, brinemo se i za opstanak svog posla ili radnog mesta. Ali nesigurnost osećamo ne samo sa ekonomske strane već i u ostalim sferama. Suočavamo se s novim izazovima organizacije života u svom domu. Zdravstveni izazovi su takođe nešto o čemu bar podsvesno razmišljamo. Šta onda?

4 efektivna koraka da sebi pomognete

Imajte na umu da i bateriju računara treba stalno puniti da ne ostanete bez njega! Zato odmah primenite sledeća 4 koraka…

  1. Otvoreno razgovarajte sa partnerom 

Sada je izuzetno važno da uvedete redovne otvorene razgovore s partnerom, odnosno da izdvojite redovno vreme za promišljanje ako ste bez njega. Bar pola sata dnevno investirajte u promišljanje o tome šta su sad prioriteti u vašoj porodici. Pripremite se na to da će partner možda želeti drugačije da ih organizuje i da to može biti izvor sukoba.

Zato je važno da redovno pronalazite načine da optimalno obavljate svakodnevne obaveze: da se dogovorite ko čuva decu, ko odakle radi, ko ide u nabavku, kuva… Ako se oko ovoga sukobljavate, znajte da to uopšte nije neobično u ovom periodu. Cilj nek vam bude da se ne zaglavite u tim raspravama, već da pronađete rešenje dobro za oba partnera i celu porodicu. 

Još važnije je redovno voditi i dublje razgovore: pričajte o tome kako se osećate, šta vas brine, šta vas opterećuje. Probudite saosećanje, razumevanje i podršku jedno u drugom. 

  • Uspostavite novi balans u domu 

Uvek neko od partnera preuzima malo više na sebe. U nekim porodicama muževljeva karijera je na prvom mestu. Ili žena dobija više prilike da se igra sa decom. Sada još više dolazi do tumbanja u raspodeli obaveza. Naš porodični život počinje da liči na pedesete godine prošlog veka, a na žene se potencijalno prebacuju dodatni kućni poslovi i još više brige o deci.

Važno je postati svestan neravnoteže koja je nastala i popričati o njoj da se ne bi javili dodatni konflikti. U razgovoru o tome kako najbolje izbalansirati partnerski odnos mnogo će vam pomoći fleksibilnost i prilagođavanje – sa obe strane.

  • Izdvojte vreme za sebe 

Takođe je pitanje postavljanja dobrih granica, kao i prethodna dva koraka. A dobre granice uključuju i vreme samo za sebe. Bar pola sata dnevno posvetite se svom hobiju i ne osećajte se krivom što to radite. 

Nemojte se odreći ni vremena za vama važne odnose, prvenstveno s partnerom. Kako za pomenute iskrene i otvorene razgovore, tako i za intimnost. Ponajviše za zagrljaje ili držanje za ruke, kroz koje se prima (i daje) važna emocionalna podrška. 

  • Potražite adekvatnu pomoć

Nikako nemojte da pokušavate da se sa izazovima nosite same. Da, delegirajte sve što možete na poslu. Preispitajte porodične obaveze i prenesite što možete na druge – tako da ni njih ne preopteretite. 

I znajte da postoje različite vrste podrške za izazove s kojima se žene i majke suočavaju otkako je počela pandemija. Osim telefonskih linija na kojima psihoterapeuti pomažu sa ličnim problemima, od aprila postoji i grupa biznis podrške onlajn, koju organizuju organizacioni konsultanti. Oni vam takođe mogu pomoći i da se izvučete iz vrtloga poslovnih obaveza i da napravite dodatne neophodne korake u prevenciji izgaranja na poslu kroz Burnout koučing trening.

Fotografije: Milica Petrović

Tekst Jelena consulting

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ