SAVETI     29.08.2019.

Kako da povratak u školske klupe ne bude stresan?

Letnji raspust se ozbiljno bliži kraju i nova školska godina samo što nije počela. Povratak u školske klupe predstavlja stres i za dete i za roditelje. Ove godine prvi školski dan je 2. septembar, tako da imate još malo vremena da se pripremite za školu!

Šoping!

U slučaju da to već niste obavili, ostalo je još nekoliko dana da obavite kupovinu za novu školsku godinu. Prva stanica jeste knjižara gde ćete potražiti ranac, pernicu i ostali školski pribor. Kada ste to obavili, sledi obnavljanje dečije garderobe. Izbacite svu garderobu iz dečijeg ormara i neka dete sve isproba. Ono što mu odgovara ide natrag u ormar, a ono što je malo ili pocepano, ili se baca ili prosleđuje. Zatim popišite sve što je detetu potrebno – nova jakna, patike, farmerke, i pravac šoping!

Razgovarajte sa svojom decom

Bilo da kreću u pravi ili četvrti razred, deci je potrebna priprema za školu. Iskoristite poslednje dane raspusta da razgovarate sa svojim detetom i pripremite ga školu. Podsetite dete da će u školi svakoga dana viđati svoje drugare, da će im dani biti ispunjeni domaćim zadacima, ali i da će imati dovoljno vremena za igru.

Prilagodite dete novim navikama

Nekoliko dana pre polaska u školu počnite da navikavate dete da uveče ranije ide u krevet kako bi ujutru ranije ustalo. Na taj način detetu neće biti veliki problem rano ustajanje. Postepeno navikavajte dete da barem sat vremena dnevno sedne i nešto crta, piše, boji, kako mu ni domaći zadatak ne bi teško pao.

Ono što je takođe bitno je da organizujete dan tako da imate dovoljno vremena da se posvetite svom detetu. Pomozite mu oko domaćeg zadatka, proverite napredak svog deteta, igrajte se sa njim. Budite prijatelj svom detetu, saslušajte ga i pričajte sa njim. Povratak u školu ne mora biti stres ukoliko se dobro pripremite!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ