TELO     15.12.2020.

Kako da trenirate efikasno od kuće?

Pandemija virusa Covida 19 drastično je izmenila mnoge svakodnevne aktivnosti ljudi, pa i fizičke aktivnosti i fitnes. Teretane i fitnes centri su radili sa ograničenjima ili su prestajali sa radom na nekoliko meseci. Pretpostavlja se da će nastale promene potrajati još neko vreme, ali i da će dovesti i do trajnijih promena u planiranju aktivnosti. Osobe koje brinu o svom zdravlju i kondiciji nastavljaju da treniraju u kućnim uslovima, a od pomoći je tzv. online trening. Savetujemo vas kako da efikasno trenirate od kuće.

Treniranje u kućnim uslovima

Osobe koje nastavljaju da treniraju od kuće imaju na raspolaganju brojne primere vežbi na You Tubu i drugim platformama. Mnogi se i sećaju u nekoj meri vežbi i njihove dinamike sa grupnih programa koje su ranije pohađali pa ih primenjuju sami. Neki se pridržavaju jednostavnih vežbi sa časova fizičkog u školi. 

Ovakvo vežbanje ima svoje mane. Nije lako održati kontinuitet vežbanja i motivacije jer nema tačnih termina koji bi bili rezervisani za vežbanje. Na ovaj način opstaju vežbači koji treniraju godinama i već sami dobro znaju šta im i u kojoj meri treba. Najčešće se entuzijazam rasprši vrlo brzo kada osoba primeti da nema neki efekat vežbanja i da se čak dešava očigledno opuštanje mišića koji su nekada bili dobro zategnuti. 

Benefiti usluge personalnog trenera

Za razliku od samostalnog, vežbanje uz personalnog trenera je pre svega bezbedno, ali i daleko efikasnije. Personalni fitnes trener najpre kreće od procene zdravstvenog stanja i kondicije vežbača. Posmatra statiku tela vežbača i uočava koje su to slabe tačke na kojima treba da se radi. Potrebno je proceniti kardio – respiratornu formu, indeks telesne mase, procenat masti u telu i njegovu raspodelu. 

Na osnovu pomenutih merenja personalni trener pravi individualni plan vežbanja koji sadrži vežbe i dinamiku njihovog izvođena, kao i smernice u vezi ishrane. Kada se vežbanje sistematizuje na ovaj način i revnosno prati rezultati ne mogu izostati. 

Pored vidljivih rezultata, od personalnog trenera dolazi i motivacija. Trener vrlo dobro poznaje svoje vežbače i razume njihove motive za vežbanje. Tu je da bodri i da podseća vežbača na postignute efekte. Isto tako, tu je i da ispravi vežbače koji ne vežbaju na pravi način, čime se sprečava potencijalno povređivanje.

Šta je online trening i kako efikasno da trenirate od kuće?

Budući da se vežbanje preselilo u domove ili nešto ređe na otvoreni prostor i personalni treninzi prate ovaj trend. Individualni program online treninga može da se prati putem računara ili telefona u realnom vremenu. 

Pritom dvosmerna komunikacija opstaje i treba da bude što bolja kako bi se vežbač i trener dobro razumeli. Vežbač može da snimi svoje izvođenje vežbi i pošalje treneru na kontrolu i tako unapredi svoje izvođenje vežbi. 

Dobra stvar kod online treninga je što može da se izvodi sa bilo koje tačke u svetu. Ovakav način rada pogodan je za vežbanje na poslovnom putu, na odmoru i u kućnim uslovima. Potrebno je jedino obezbediti internet konekciju i pojedine rekvizite za vežbanje prema dogovoru sa personalnim trenerom. 

Za očekivati je da su programi online treninga budućnost fitnesa u celom svetu jer vežbaču daju veliku slobodu bez smanjenja efikasnosti vežbanja. 

Jedan od najpopularnijih programa online treninga na našim prostorima je program koji je osmislio personalni trener Robert Silađi. Dugogodišnje iskustvo u radu sa ženama omogućilo mu je da svoj program sa online vežbama prilagodi ženama, njihovim navikama i potrebama kako bi efekti vežbanja bili odlični bez obzira gde se one nalaze. Posetite njegov sajt robertsiladji.com i uverite se u efikasnost i veliku praktičnost online treninga

Maja Mijajlović

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ