TELO     24.01.2022.

Kako hladnoća utiče na suvu kožu i ekcem

Ekcem je hroničan problem koji se manifestuje u vidu suve, crvene kože koja veoma svrbi. Veoma je važno znati da deca, kao i odrasli koji imaju ekcem nesmetano mogu da učestvuju u socijalizaciji i da ekcem nije zarazan.

Često zbog češanja svi dodatno iziritiraju suvu kožu koja puca i može i da krvari. Ovo posebno važi za zimu, kada je u prostorijama velika toplota, a vazduh – suv, i tada je pravi izazov održati kožu zdravom i neoštećenom. Zbog toga, upravo tokom zime često dolazi do pogoršanja ekcema, a koža i bez ekcema postaje više suva.

Atopijski dermatitis je najčešća kožna bolest. Oko 2% ukupne populacije boluje od atopijskog dermatitisa. To je bolest koja pogađa mlade, većina pacijenata su deca. Kod 60% pacijenata se javlja u 1. godini života.

Znakovi i simptomi

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Najuobičajeniji simptomi su suva koža koja svrbi i koja je sklona iritacijama, perutanju, osip na obrazima, rukama i nogama. Kod atopijskog dermatitisa važan faktor je koža koja svrbi (pruritus) jer češanje i trljanje pogoršavaju upalu kože karakterističnu za tu bolest.

Koji su uzroci atopije?

Suva koža vremenom postaje propustljivija, kožna barijera slabi i gubi svoju zaštitnu moć od spoljašnih štetnih faktora i alergena. Ali, ne postaje svaka suva koža atopična. Atopija se razvija na genetski pogodnom terenu.

Prethodne studije su pokazale  da ako jedan od roditelja ima atopičnu kožu, verovatnoća da dete nasledi iste osobine kože je 30%. Ako oba roditelja imaju atopičnu kožu, verovatnoća da je dete ima je 70%.

Osim genetskog faktora, atopična koža je takođe vezana za:

Reakciju imunog sistema koji na taj način stvara upalu. Kroz propustljiv epidermis probijaju alergeni (grinje, životinjske dlake, polen …) i bakterije koji izazivaju upalne reakcije.

Nutritivni alergeni, kravlje mleko, jaja… takođe su odgovorni na nivou digestivnog trakta, za aktiviranje ekcema. Ostali faktori, kao što su hemikalije nanete na kožu, toplota ili znojenje su izvori iritacije i u korenu su izbijanja ekcema.

Higijena i nega atopične kože XEMOSE KONCEPT

Ima momentalno umirujuće dejstvo

Dugotrajni osećaj komfora

Jača kožnu barijeru, reguliše imuni odgovor, uravnotežuje mikrobiom kože

Tuširajte se svakog dana 5 do 10 minuta vodom koja je umerene temperature (ne više od 35 stepeni, suva koža ne podnosi vruću vodu). Ne koristite pene i soli za kupanje koje uvek isušuju i iritiraju kožu. Koristite proizvod za higijenu jako visokog stepena tolerancije, idealno bi bilo sindet ili ulje koji će da umire svrab i smanje osećaj diskomfora. Emolijenti – preparati za održavanje vlažnosti su ključni za negu ovog tipa kože i trebalo bi ih koristiti svakodnevno.

Pažljivo i sa puno opreza sušite kožu, tapkanjem pamučnim peškirom. Pamučna garderoba je najbolji izbor, dok vunu treba izbegavati. Birajte proverenu kozmetiku, poput Uriage Xemose linije.

Xemose ulje

Čisti, umiruje, hidrira kožu i štiti od isušujućeg efekta tvrde vode. Bez sapuna, parfema, parabena. Hipoalergeno.

Xemose SOS mist

Ovaj sprej umiruje kožu za manje od 60 sekundi. Ultra lagana tekstura ovog mista, zahvaljujući hronoksinu pruža momentalno umirujuće dejstvo, dok TLR2 patent sprečava i umiruje svrab. Ši buter (5%) i Ilipe ulje pružaju intenzivnu negu suvoj koži i koži sklonoj atopijskom dermatitisu. Laka i brza aplikacija, a pogodan je za bebe, decu i odrasle.

Xemose emolijentna krema

Uriage Xémose krema je namenjena suvoj i veoma suvoj koži i koži sklonoj atopiji.

Bez parabena i bez mirisa. Hipoalergeno i nekomedogeno. Obnavlja epidermis: hidrira i umiruje iritacije.

Xemose umirujući balzam

3 patentirana kompleksa odmah po nanošenju umiruju svrab i suvoću kože. Obogaćen sa Illipe uljem, svojom novom i inovativnom teksturom ostavlja nemasni zaštitni sloj za dugotrajni osećaj ugodnosti na koži.

Uljani balzam koji nadoknađuje nedostatak lipida sa 48-satnim delovanjem protiv recidiva. Nanesite ujutro i/ ili uveče na čistu kožu. Odmah po nanošenju se upija, nije potrebno čekati s oblačenjem.

Xemose Cerat

Cerat je namenjen izrazito suvoj koži, koži sklonoj atopiji, ihtiozi i psorijazi. Trenutno pruža prijatnost.

Obnavlja, hrani veoma suvu kožu i umiruje iritacije zahvaljujući formulaciji sa čak 25% Ši putera.

Xemose za zonu oko oka

Posebno formulisan tretman za osetljivo područje oko očiju. Trenutno i dugotrajno deluje na nelagodne osećaje suvoće i zatezanja. Njegova formula visoke tolerancije intenzivno hrani kožu, obnavlja kožnu barijeru i štiti je od spoljnih štetnih uticaja. 48h efekat, bez recidiva. Prijatne nelepljive teksture, intenzivno hrani kožu. Namenjena za suvu i vrlo suvu kožu kapaka. Za decu i odrasle.

Nanosi se ujutro i/ili uveče laganim utapkavanjem u predelu zone oko oka.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ