DIJETA     13.01.2020.

Kako ishrana utiče na stanje kože?

Često čujemo da slatkiši i grickalice utiču na pojavu akni i bubuljica, da konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda loše utiče na kožu i slično. Koliko je to zaista tačno?

stanje kože

Sve kreće od ishrane

Naravno da na kožu, kao i na ceo organizam, utiče ono što jedemo. Ukoliko svakodnevno jedete brzu hranu, slatkiše, pijete gazirana pića, vaša koža verovatno neće izgledati sjajno. Ali ono što morate znati jeste da ne utiče na svakoga isto. To je individualna stvar. Nekome smeta čokolada, dok je neko konzumira gotovo svakodnevno, a nema problema sa kožom.

Istraživanja kažu da ishrana ima čak 60% uticaja na kožu. Ako imate problematičnu kožu, lekari uglavnom savetuju izbegavanje mleka, glutena i šećera. Ali, ponovo naglašavamo da je to individualno.

stanje kože

Ukoliko imate suv tip kože, koliko god je hidrirali kremama i maskama, problem neće biti rešen. Pre svega se morate hidrirati iznutra. Pokušajte da povećate unos vode i videćete veliku razliku već nakon nekoliko dana.

Slušajte svoje telo

Osluškujte svoje telo i vidite šta je ono što vam odgovara, a šta vam pravi problem. Isprobajte različite stvari dok ne shvatite na koji način vaš organizam funkcioniše. Ukoliko imate većih problema svakako savetujemo da se posavetujete sa dermatologom. Namirnice koje mogu pomoći u borbi protiv akni jeste hrana bogata cinkom, vitaminom C i E, omega-3 masne kiseline, voće i povrće, zeleni čaj.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ