JollyWoman

Kako je fitnes zapravo nastao?

Spa i fitness Trening
31.10.2019.
Goran Stankovac fitnes trener
Piše: Gordan Stankovac
personalni trener

Neka gruba fondacija planiranog i programiranog fizičkog napora radi unapređenja blagostanja individue i postizanja rezultata seže do antičke Grčke. Olimpijske igre su bile primer demonstracije fizičke snage i važnosti uloge koju je fizička sposobnost tada imala, a koja se zadržala do današnjih dana.

Danas je fitnes globalna industrija koja upošljava milione i zarađuje isto toliko, konstantna je težnja da se dođe do novih saznanja, s obzirom da je vrlo mlada disciplina koja se naučno izučava. U poslednjih 50 godina postavljano je i obarano mnogo teorija u vezi sa treningom, metodologijom, pristupom istom, načinima ishrane itd.

fitnes vezba

Savremeni fitnes (od engleske reči fitness – što predstavlja stanje fizičke spremnosti i zdravlja) može se podeliti u prilično mnogo potkategorija.

Neke od njih su:

  • trening;
  • ishrana;
  • oporavak;
  • suplementacija;
  • estetika;
  • korektivno vežbanje itd.

U narednim tekstovima ćemo se baviti nekima od navedenih, trenutno bih se raspisao ukratko o fitnesu, kao jednoj filozofiji koja je malo odlutala, nekoliko mojih kolega i ja osećamo potrebu da je vratimo na dobar put.

Sva izlaganja u ovoj rubrici ubuduće su činjenice ali i moja razmišljanja na trenutnu temu, kako plasirati kvalitetnu informaciju i kako pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Jer mi, treneri, se bavimo preventivnim zdravljem, a zdravlje ne sme da bude luksuz niti privilegija.

Napravio bih distinkciju između trenera kao lekara, jer to nismo, ne postavljamo dijagnoze, ne tretiramo teške bolesti. Sprečiti, ne lečiti. Ono što možemo je da uputimo na pravu adresu u zavisnosti od problema, jer blisko sarađujemo sa specijalistima iz određenih područja medicine. Nećete kod vulkanizera ići na šišanje, pa ni kod trenera na lečenje. Hronična telesna stanja kao što su gojaznost, anoreksija, problemi sa ishranom spadaju u naš domen, s tim što se i tome pristupa pažljivo, skoro nekako doktorski.

fitnes deadlift

’’Da si mi živ i zdrav!’’ – tradicionalni srpski moto koji zvuči sjajno u teoriji, ali praksa pokazuje nešto sasvim drugačije. Ne volim da se koristim analogijama i poredim psihofizičko zdravlje sa bilo čim, vrlo je jedinstven aspekt ljudskog postojanja i kao takav trebalo bi ga negovati dokle god možemo. Znam da radite poslove koje radite, jedete kako jedete, nemate vremena, imate decu, rokove, šefove… Sve je podređeno danu od dvadeset četiri časa i sve je u direktnoj ili indirektnoj vezi sa stanjem tela. Može se koncipirati i prilagoditi fitnes program vašem životnom tempu.

Za kraj, superlativi ne bi trebalo da budu deo vokabulara u fitnesu, jer ne postoji „naj“ – ali, napraviću izuzetak samo sad i reći – „ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE!“

Posetite na Instagram-u Gordanov profil – KARBONIUM i do sledećeg druženja na našem portalu, pogledajte i pročitajte zanimljive tekstove koji se tamo nalaze.

Link za profil:

https://www.instagram.com/karbonium/

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!