TELO     20.05.2021.

Kako konzumiranje cigareta utiče na fizički izgled?

Konzumiranje cigareta ne utiče povoljno na vaš fizički izgled. Verujemo da brinete o sebi, o ishrani, izgledu i zdravlju, ali konzumiranje cigareta sve to ruši. Svi znaju da konzumiranje cigareta narušava zdravlje, odnosno loše je za pluća, srce, mozak pa čak i seksualni život.

Proređenje kose

Činjenica je, da muškarac koji puši ima dva puta veću mogućnost da gubi kosu. Stručnjacima još uvek nije jasno zašto pušenje može da izazove gubitak kose. Ali se misli da može da dovede do oštećenja genetičke strukture folikula, što dovodi do preranog opadanja i proredjenja kose. Hemikalije u duvanskom dimu takođe mogu naškoditi ćelijama koje su odgovorne za održavanje dobre cirkulacije, nepohodne za zdravu i jaku kosu. 

Podočnjaci

Teško je rešiti se podočnjaka. Cigareta, odnosno nikotin loše utiče na kožu. Reč je o zaustavljanju dovoda kisonika u kožu zbog čega se stvaraju tamni podočnjaci.

Konzumiranje cigareta i kako utiče na fizički izgled

Bore oko usana

Bore oko usana stvaraju se zbog uvlačenja dima. Pušači koriste određene mišiće oko usana koje uzrokuju dinamičke bore, koje nepušači nemaju. Takođe, dolazi do gubitka elastičnosti kože.

Žuti zubi i prsti

Nikotin prodire ispod površine zubne gleđi. Sam po sebi, nikotin je bezbojan, ali i on, u kombinaciji sa kiseonikom, postaje žućkast. Zato vaši zubi postaju sve žući, što duže pušite. Prvo zubi postaju žućasti, da bi se vremenom oformile upadljive braon mrlje na njihovoj površini. Ove mrlje nije lako ukloniti. U pitanju su promene koje su se dogodile ispod zubne gleđi, nakon što su se godinama taložile. Nikotin u dimu cigareta ne samo da može učiniti vaše zube (i zidove vašeg doma) smeđim ili žutim, već je takođe poznat i po tome da može da oboji i prste i nokte.

Zarastanje rana

Nekoliko studija je otkrilo da kod pušača slabije zarastaju rane, kao na primer posle operacija kao što je lifting lica, vađenje zuba i parodontalne procedure. Kada cigarete oštete kožu lica, teže ćete popraviti ta oštećenja kozmetičkom hirurgijom nego ljudi koji nikada nisu pušili.

Konzumiranje cigareta i slabije zarastanje rana

Nažalost konzumiranje cigareta ima još mnogo posledica po vaš fizički izgled, ali i zdravlje.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ