VEZA     28.10.2020.

Kako LJUBOMORA uništava odnose među ljudima?

Ljubomora je, nažalost, veoma često uzrok brojnih konflikata, svađa, loših odnosa. Ne samo kada je reč o ljubavnim vezama, već i inače. Može uticati na odnose u porodici, na prijateljstva ili na odnose na poslu, i uvek na negativan način. Ljubomora i zavist su izuzetno loši, a veoma često prisutni. Pogledajte kako ljubomora uništava odnose među ljudima i kako se to može sprečiti! 

Šta je uzrok ljubomore? 

Ljubomora nastaje iz straha od gubitka. Kada ste ljubomorni u svojoj vezi onda to proizilazi iz straha da ćete izgubiti partnera. Isto važi i u prijateljstvima. Morate tačno razlučiti zbog čega ste ljubomorni i da li zaista postoji opravdan razlog za to. 

Samopouzdanje i zrelost 

Tokom odrastanja, a pogotovu tokom tinejdžerskog perioda javlja se pojačana doza ljubomore u svim segmentima života. Tada smo još uvek nesigurni u sebe, nemamo dovoljno samopouzdanja i dosta smo nezreli. Tek kada odrastate i shvatite ko ste i šta ste, moguće je izboriti se sa ljubomorom. 

Morate imati samopouzdanje i veru u sebe. Samo tako ćete prkositi ljubomori i sličnim osećanjima. Kada su ljudi odrasli i zreli sve se može rešiti razgovorom i nema potrebe za ljubomorom. 

Ljubomora u prijateljstvu 

prijateljstvu je pojava ljubomore veoma česta u situaciji kada se vaš prijatelj druži sa još nekim. Priznaćete da to nije normalno. Svako ima pravo da ima više prijatelja. Prijatelji su jednaki. Ljubomora u prijateljstvu stvara toksično okruženje i to nikome ne treba. 

Prijateljstvo se gradi na poverenju, razumevanju, ljubavi i iskrenosti. U prijateljstvu odraslih i zrelih ljudi nema mesti ljubomori. 

Da li se ljubomora može potpuno eliminisati? 

Odgovor je verovatno ne. Koliko god radili na tome da je eliminišemo, uvek će postojati mogućnost da se u nekoj situaciji pojavi tračak ljubomore. Ali to ne sme da upravlja vašim životom. 

Ono što je najvažnije je da budete sigurni u sebe i da ne dozvolite da narušava vaše odnose sa drugim ljudima. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ