RASKID     06.10.2016.

Kako najlakše preboleti raskid?

Slika na fejsbuku govori da je ponovo tu. Fizički blizu mene, ali hiljadama milja daleko od srca. Mozak radi, rečenice se nižu.

Dan kada sam ga videla i nisam osetila ništa bio je čudesan za mene. Za sve ove godine to se nije desilo. Nije on imao pojma koliko sam plakala, koliko sam dana provela gledajući njegove slike sa putovanja i koliko sam se lomila kada bih videla da je srećan. Tada nisam znala da takvim osećanjima i mislima štetim samo sebi. A i da sam znala, sigurna sam da mu ne bih mogla poželeti sreću. U tom trenutku to je bilo jače od mene. Zašto se nismo našli? – pitala sam se iz dana u dan. „Dajte sebi vremena da odbolujete“, pročitah u jednoj kolumni, pa odlučih da uradim baš to. Dala sam sebi vremena da prebolim. I savetujem svima vama da isto uradite. Patnja nije strana i loša stvar, samo se treba naučiti kako sa njom. Kada je vreme sažaljevanja, plakanja i prejedanja (ili nejedenja – kako se uzme) prošlo, odlučila sam da pomognem sebi. Ne može me niko rastužiti koliko se ja mogu usrećiti.
raskid

Po preporuci treće osobe (koja u 99% slučajeva trezvenije vidi situaciju) radila sam sledećih nekoliko stvari. Meni su pomogle, a vi probajte.

  •  Umesto da ugasim fejsbuk ili da ga izbacim iz prijatelja, otišla sam na sve njegove profile i kliknula unfollow (hvala bogu da toga ima) – što manje znaš manje te boli.
  •  Dogovorila sam se sa prijateljicama da njega – nas ne pominju. Kao da nismo ni postojali.
  •  Počela sam da se krećem i da izlazim iz kreveta, a onda i iz stana. Nije bilo više mesta za izgovore i „kuliranje“ ljudi do kojih mi je stalo. Znala sam da ću takvim ponašanjem više izgubiti, nego dobiti. Ne vredi on toliko.
  •  Trudila sam se svim silama da ne mislim na njega, da ga „pustim“ i da mu poželim sreću.

 

Uh, bilo je čupavo, teško i čudno. Istražujući po internetu na tu temu, došla sam do mnogih saznanja o osećanjima, vezama, mislima i nama samima. Citati koji su mi otvorili oči i ulili nadu su: „Da je pravo, trajalo bi.“; „Kad neko ode, to je zato jer neko bolji treba da dođe.“; „Ono što te boli, nije ljubav. Ljubav ne boli.“; A sada mogu da mu kažem Hvala, jer sam zahvaljujući njemu uvidela koliko sam jaka i uporna osoba. Zahvaljujući njemu sam uvidela da je naš kraj bio za veće dobro. Danas je dan kada se gledajući u njegovu sliku od srca smejem.

raskid-2

Svaka situacija u kojoj se nalazite se dešava sa razlogom. Obgrlite obema rukama promene, jer se one dešavaju za veće dobro i uvek kada smo za njih spremni.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ