MODNE VESTI     07.09.2016.

Kako odeća utiče na naše raspoloženje

Da li ste čuli za termin „psihologija mode“? Da, ova nauka stvarno postoji i predstavlja integraciju znanja iz oblasti psihologije i modne industrije sa ciljem kreiranja određenih terapeutskih alata kojima se  može uticati na samopouzdanje, raspoloženje i ponašanje neke osobe. Ono što nosimo ne mora biti samo obična kombinacija lepih komada odeće. Naprotiv, ukoliko se koristi na pravi način, odeća može da pošalje određenu poruku, ali i da utiče na način na koji vidimo sebe i na to kako se osećamo.

Istraživanja su pokazala da većina žena bira odeću na osnovu svog trenutnog raspoloženja – najčešće su to farmerke i vrećasta i udobna odeća kada se osećamo neraspoloženo i depresivno, a upečatljiva odeća vedrih boja  kada smo veseli i srećni. Poznato je da naša osećanja utiču na naš izbor garderobe, ali istraživači su takođe došli do zaključka da određene komade odeće povezujemo sa prijatnim i neprijatnim iskustvima koja smo doživeli onda kada smo ih nosili. Na primer, ako smo zbog neke haljine dobili mnogo komplimenata, pozitivna osećanja koja smo tada doživeli povezivaćemo sa tom haljinom u budućnosti. Sa druge strane, ako smo se u nekoj odeći osramotili ili, na primer, dobili otkaz, negativna osećanja ćemo preneti i na ono što smo u datom trenutku nosili.

1

Ako otvorimo svoj ormar i u njemu zateknemo odeću koja nam ne stoji, koja se ne dopada nama ili našim bliskim osobama, ili koja nas možda podseća na neko neprijatno iskustvo, normalno je da će nas zapljusnuti negativne emocije.  Zbog toga je važno da prepoznamo na koji način garderoba koju imamo utiče na nas i da se oslobodimo onih komada koji u nama izazivaju negativna osećanja. Treba birati odeću koja pristaje našem telu, koja ističe one delove koje volimo na sebi i koja nas podseća na neka pozitivna iskustva.

Zanimljivo je i saznanje da odeća koju nosimo može uticati na to da se osećamo moćno, samouvereno ali i da smišljamo nove, kreativne ideje. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da uniforme i formalna odeća može uticati na to kako sebe doživljavamo na poslu. Naime, nošenje „ozbiljne“, poslovne odeće doprinosi tome da se osećamo moćnije i da imamo veću kontrolu nad nekom situacijom u poređenju sa „opuštenije“ obučenim kolegama. Zapanjujuće je da poslovna odeća čak doprinosi i našoj sposobnosti da u datom trenutku osmilimo nove, kreativne ideje. Ono što nosimo utiče na naš doživljaj sebe, ali i okruženja i ljudi oko nas, pa nas podstiče da imamo drugačiji pogled na svet.

Naravno i boja naše odeće igra veoma bitnu ulogu. Garderoba crvene boje će učiniti da se ističemo u gomili, bićemo primećeniji, ali će nas ispuniti i potrebnom dozom sampouzdanja. Narandžasta predstavlja kombinaciju vesele žute i strastveno crvene, te se povezuje sa energičnošću i entuzijazmom. Odeća ove boje je zato idealna za vežbanje ali i za druge stimulativne aktivnosti koje zahtevaju kreativnost i sveže ideje. Sa druge strane, plava boja i hladniji tonovi doprineće tome da se osećate opušteno i staloženo, a siva će podstaći pad energije i pasivno raspoloženje.

Kao i u drugim aspektima života, postoji velika razlika između onoga što radimo automatski, bez posebnog razloga, i donošenja promišljenih odluka. Zato kada sledeći put budete birali odeću, razmislite kakva osećanja izaziva u vama i šta je ono što želite da postignete. Ipak, ne zaboravite da nas odelo ne čini onim što jesmo, ono samo predstavlja jedan od korisnih alata  koji nam stoji na raspolaganju i koji nam može postati moćan saveznik.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ