KOSA     13.03.2020.

Kako oporaviti oštećenu kosu?

Oštećenost kose je svepristuna pojava koju mnoge dame možda i ne primećuju. Postoje različiti faktori zbog koji se naša kosa oštećuje, a neke radimo svakodnevno. Ivana Vuković, mlada frizerka, ali sa dugogodišnjim iskustvom pomogla nam je da nađemo rešenja i oporavimo oštećenu kosu.

Izgled kose, složićete se sa mnom, mnogo toga može da nam kaže o osobi. Svi mi želimo imati zdravu i lepu kosu, ali kako takav rezultata postići? U ovom tekstu ću pokušati da odgovorim na neka pitanja koja se tiču oštećenja kose kao i njenog oporavka. Za početak je bitno da se upoznamo sa samom strukturom dlake. Dlaka se sastoji od 3 sloja, a to su: unutrašnji sloj koji se naziva medula, oko medule je sloj koji se nazivakorteks i treći spoljašnji sloj naziva se  kutikula.Postupak oporavka kose nije isti za sva oštećenja. U zavisnosti od vrste oštećenja, primenjuje se odgovarajući tretman oporavka. Hajde prvo da vidimo neke od uzoraka oštećenja kose odnosno dlake:

rekla je za Jolly Ivana Vuković
oštećenost kose

Prečesto pranje kose

Kada je u pitanju pranje kose, nemamo svi iste navike . Neko kosu pere svaki dan, neko svaki drugi, a neko ređe. Uzrok pranja kose svaki ili svaki drugi dan, najčešće je pojačano lučenje sebuma. Ali prečesto pranje kose itekako može da ošteti i isuši našu kosu.

Ako često peremo kosu moramo znati da šampon koji koristimo igra glavnu ulogu a evo i zašto. Za prečesto pranje kose treba koristiti šampone koji su namenjeni za svakodnevno pranje kose. Taj šampon treba da je blag i da ne sadrži sulfate, parabene i silikone. To je od izuzetne važnosti kod oštećenja dlake jer svakodnevnim korišćenjem takvog šampona, kosa postaje suva i lomljiva.

Prečesto vezivanje kose

Stalno vezivanje kose može da dovede do velikih oštećenja kose kao i do pucanja same dlake. To stvara veliki pritisak na koren kose što može dovesti do opadanja ili naglog gubitka kose (trakcione alopecije). To naravno ne znači da nikada ne treba da vežete kosu, ali svakako ne prečesto.

Farbanje i blajhanje kose

Svrha farbanja kose je da imamo lepu i atraktivnu boju, ali nekada preterujemo sa promenama, naročito kada se radi o jakim bojama koje sadrže amonijak. Dosta žena se farba kod kuće, ne odlazeći kod frizera, a ni same nisu svesne kakve to posledice može da ostavi na njihovu kosu. Problem je to što se kosa jako brzo uništi, a jako sporo oporavlja. Obnavljanje kose oštećene farbanjem može da traje i do tri meseca. I zato dobro razmislite pre nego što se odlušite da se farbate u “kućnoj varijanti“, vaša kosa će vam biti zahvalna.

Što se tiče upotrebe blanša na kosi, svi znamo da služi za posvetljivanje boje kose, ali ipak znamo i njegova štetna dejstva. Blajhanje uvek treba odraditi kod frizera koji se dobro razume u strukturu kose i potencijalna oštećenja, kao i sve efekte koje blanš ima na vašu kosu.

Kada smo objasnili neke od uzroka oštećenja kose, hajde sada da pređemo na negu takve kose. Počećemo od jednog luksuznog tretmana za kosu a to je botox.

Botox kose

Botox za kosu je jedan od najnovijih tretmana za suvu i oštećenu kosu, koji prodire u oštećene delove površinskog sloja kose te je obnavlja, zaglađuje i pruža joj stalnu zaštitu. Botox za kosu deluje tako da popunjava strukturu kose te je intenzivno obnavlja u unutrašnjosti vlasi. Ovaj najnoviji tretman daje kosi sjaj i mekoću, regeneriše je i čini snažnijom i otpornijom. Još jedna dobra strana botox tretmana jeste to što sprečava mršenje kose, a traje 10 do 20 pranja. Efikasniji je i zdraviji za vašu kosu od nekih puno agresivnijih tretmana.

Ampule za oporavak kose

Ampule su takođe odlično rešenje za oštećenu kosu. Vratiće joj snagu, elastičnost i štitiće je od negativnih spoljašnjih uticaja. Nakon njihove upotrebe, vaša kosa će izgledati zdravo, mekano i sjajno.

Šampon za oporavak oštećene kose

Pored prethodno navedenog, osnova svake rutine je adekvatan šampon za pranje kose. U zavisnosti od vašeg tipa i stanja kose, biraćete odgovarajući šampon. Na našem tržištu možete pronaći širok spektar šampona za različite tipove kose i od različitih proizvođača. Ako vam je kosa suva i slamasta ili je oštećena od farbanja, onda će vam najviše odgovarati oni šamponi koji nemaju samo tu primarnu funkciju pranja već i koji sadrže u sebi sastojke koji će nahraniti vašu kosu i podariti joj sjaj.

Regenerator i maska za kosu

Nezaobilazni proizvodi kada je nega kose u pitanju svakako su regenerator i maska za kosu koji će je nahraniti i vratiti joj njenu prirodnu lepotu. Moja preporuka za oštećenu kosu je keratinska maska koja treba na kosi da odstoji  2 do 3 minuta i na taj način je nahrani.

Prirodni tretmani za oporavak oštećene kose

Neki od potpuno prirodnih tretmana za oštećenu kosu su tretmani sa arganovim uljem, uljem konoplje, kao i čuvenim kokosovim uljem. Prirodna ulja daju hidrataciju kosi i čine je mekšom. Kokosovo ulje je posebno pogodno za dubinsku hidrataciju kose.

Svako od nas treba da odvoji jedan dan u nedelji kada će se posvetiti nezi svoje kose. Dajte joj neki dobar tretman koji će da odstoji pola sata dok kosa ne upije sve njegove sastojke. Najbolja stvar kod prirodnih tretmana je mogućnost kombinovanja. Najbolje je napraviti kombinaciju jednog uljanog i drugog hranljivog sastojka.

Izbegavajte sve ono što šteti vašoj kosi. Oporavak oštećene kose može da potraje nekoliko meseci, ali nakon toga vaša kosa opet može da zablista u punom sjaju.

Posetite ivana_hairstyle.vgd

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ