MODNE VESTI     09.03.2019.

Kako se obući za razgovor za posao?

Intervju za posao povod je za primenu određenih kodeksa oblačenja, koji zapravo nisu nametnuti nekim strogim pravilnikom, ali bi trebalo da ih poštujemo kao da jesu. Iako odelo ne čini čoveka, postoje prilike gde nas ono reprezentuje, pogotovo kada je u pitanju prvi utisak. Naša pojava reći će o nama i pre nego što se sa poslodavcem zvanično upoznamo.

U današnje vreme sasvim je normalno, pa čak i prirodno, da na ovu komponentu naše ličnosti obratimo posebnu pažnju. Međutim, postoji i nekolicina koja smatra da to kako smo obučene na prvom razgovoru neće uticati na krajnji ishod. Naš savet je svakako da se treba posvetiti i ovom delu pripreme i da ne treba umanjiti značaj istog. Naravno, stil zavisi i od branše u kojoj bismo želele da radimo, ali postoje i neka univerzalna “pravila” na koja ćemo se osvrnuti.

Preporuka broj jedan i sigurna karta je naravno odelo. Klasično, elegantno, moćno… Preporuka je da bude u nekoj neutralnoj boji, a u koliko nismo ljubitelji kompleta, rasparni sako i pantalone ili duža suknja takođe su odlična opcija. A lepo ispeglana bela košulja predstavlja “uniformu” za ovakve sastanke.

Propise poslovnog odevanja treba primeniti čak i ako još uvek nismo u radnom odnosu. A pred nama je širok spektar mogućnosti.

Na kratko ćemo se osvrnuti i na ono što bi trebalo da izbegnemo, tako da na osnovu toga možemo izvući zaključak šta je zapravo ispravno.

-Na prvom mestu, šta god obukli, jeste higijena. Uredna i ispeglana garderoba, ali isto tako i kraći nokti, čisto lice, sveža frizura… Vodeći računa o svemu ovome, znatno ćemo poboljšati utisak.

-Što se šminke tiče, NIKAKO ne bi trebalo dolaziti na intervju sa jakom, večernjom šminkom. Manje je više, tako da što prirodniji izgled – to bolji uticaj na celokupnu sliku o nama. A ako upotrebimo blag, gotovo neprimetan parfem dobićemo još jedan plus.

-Kada je način odevanja u pitanju, STROGO izbegavati dekolte, iscepane farmerke, prekratke suknje, sportsku garderobu, previsoke potpetice i tome slično. Jasno nam je da oblačenje koje prelazi granicu pristojnosti nas neće reprezentovati kao ozbiljne i adekvatne kandidate za bilo koji posao.

-Trebalo bi izbegavati i upadljive detalje, šljokice, kristale; izrazito naglašavanje brendova; velike natpise; upadljiva obeležja pripadnosti, itd. Diskretan nakit sasvim je dovoljan.

Jasno je da na prvom mestu treba da bude istaknuto sve ono na čemu smo godinama unazad vredno radili. Naše obrazovanje, veštine, strani jezici, iskustvo(u koliko ga imamo) i svi ostali kvaliteti i sposobnosti koje posedujemo. Na drugom mestu je vizuelni izgled, koji ne smemo zanemariti. Na trećem mestu je nešto što treba da ostavimo kod kuće, a to je TREMA. Poslušajte ove savete, spakujte ih u jedan “paketić”, vežite mašnu samopouzdanja i svaki posao je Vaš.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ