DUH     19.02.2017.

Kako se rešiti prolećnog umora?

Dani postaju sve duži, topliji i svežiji i umesto da ste puni energije imate potrebu da prespavate ceo dan? Konstantno zevate, malaksali ste, koncentracija nije na zavidnom nivou, često vas boli glava i razdražljivi ste? Ne treba da brinete, u većini slulajevau pitanju je samo prolećni umor. Ovakve stvari se dešavaju organizmu u periodu završetka zime i početka proleća iz više razloga. Za početak, tokom zime kada ima manje sunca, telo troši rezerve serotonina, takozvanog hormona sreće, i do kraja zime one se uglavnom potroše, a povećava se količina melatonina koji izaziva pospanost. Zatim je tu kao uzrok i zimski način ishrane uglavnom bogat mesom, a siromašan u vitaminima, uglavnom jednoličan ali kaloričan, i kada se pređe na prolećnu, laganiju ishranu, zdraviju ali manje kaloričnu, organizmu je potrebno da se navikne i fali mu energije. Doprinosi i nizak pritisak, i još dosta faktora. Ono što vi možete da uradite jeste da date sve od sebe da to stanje dovedete u red što pre, iako ono samo prođe nakon nekoliko nedelja. A možete se boriti na više načina:

  • Boravite što više na svežem vazduhu i na dnevnoj svetlosti.
  • Pošto tokom zime unosimo manje tečnosti, to je potrebno nadoknaditi. Zato se potrudite da pijete bar dve litre vode na dan.
  • Izbegavajte alkohol, i koliko god je moguće i cigarete.
  • Jedite hranu koja je bogata vitaminima i mineralima, i ugljenim hidratima ( Vrlo je važno povećati unos C vitamina) i neka bude što raznovrsnija, poput žitarica, ribe, spanaća, celera, šargarepe i citrusa. Pravite sveže ceđene sokove, i koristite sveže začine.
  • Budite fizički aktivni, radite vežbe, ili praktikujte bar brzu šetnju pola sata svakog dana. To je ono što, pored pravilne ishrane, podstiče organizam da stvara energiju. A raditi to u prirodi je svakako veliki plus, jer smanjuje sklonost ka depresivnim mislima.
  • Detoksikacija organizma od štetnih materija koje svakodnevno unosimo je veoma važna. To možete postići ispijanjem dve šoljice zelenog čaja dnevno, ili časom vode i limuna sa kašičicom meda ujutru, ili možete sami praviti detoks napitke ( A kako, pogledajte na https://jollywoman.com/detox-voda ).

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ