SAVETI     03.03.2019.

Kako zaštiti decu na internetu

Ako ste roditelj u današnjem vremenu ne možete da zabranite deci da budu na internetu i postoji velika mogućnost da vaša deca znaju da se snalaze na internetu bolje nego vi. Ali ono čega nisu svesni su opasnosti koje vrebaju na internetu. Tu im se morate naći vi i zaštiti ih i objasniti im negativnu stranu interneta.  Ali ako ne razumete ni sami kako funkcioniše, kako ćete im pomoći?  Zato vam pružamo kratak vodič o zaštiti dece na internetu. 

Zaštita na nivou pretraživača (brauzera) vam omogućava da u podešavanjima pretraživača podesite na „sigurno pretraživanje“, tako ćete izbeći da vaši klinci vide sadržaj sa sajtova koji su sami označili da nisu sigurni za određene starosne grupe.  Ovde trreba biti obazriv jer  nešto starija deca znaju da zaobiđu  ovu prepreku.

Softverski filteri poseduju zaštitu lozinkom tako da ne može doći do isključenja od strane dece. Ovi alati automatski ili ručno pretražuju internet i prave crnu listu sadržaja i blokadu sadržaja po ključnim rečima.  

Ako vaše dete ima e-mail i društvene mreže zahtevajte da imate pristup i šifre. . Nemojte ih zloupotrebiti i gradite poverenje između deteta  i vas. Jedno od  petoro dece uzrasta 8 do 17 godina bude žrtva online nasilja, objasnite deci da se to može desiti i da vam se mogu poveriti ako su žrtve, i naučite ih da oni ne budu ti koji zlostavljaju i pišu negativne i uvredljive komentare o drugarima.  Naučite dete da nikome na internetu ne otrkiva svoju adresu, broj telefona , naziv škole u koju idu, da ne šalju svoje slike neznancima ine ugovaraju upoznavanja sa nekim koga „znaju“ online. 

Budite informisani o sadržajima koji interesuju vašu decu. Proverite na youtube-u igrice koje igraju, ili ih igrajte sa njima. Ako smatrate da nešto nije za njihov uzrast nemojte im zabraniti sa autoritativnim stavom već im objasnite na nivou koji će razumeti i pružite im alternativu. Napravite dogovor sa decom koliko će dnevno smeti da budu na internetu ili da igraju igrice, kako ne bi zapostavili školske i druge obaveze i kako ne bi zanemarili druženja sa drugarima uživo. Naučite šta znače skraćenice koje deca koriste u tekstualnim porukama.  Pogledajte koji sadržaj dele omiljeni jutjuberi vaše dece i da li je prigodan za njihov uzrast. 

Na na sajtu Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu (pametnoibezbedno.gov.rs ) možete skinuti Vodič za roditelje i saznati dosta drugih informacija na temu zaštite dece na internetu, ili dobiti informacije putem telefona 19833.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ