VESTI     08.02.2020.

Napišite CV koji će privući pažnju svakog poslodavca!

 Na internetu možete veoma lako pronaći primere dobrih CV-a, šablone za iste itd., ali to nije put kojim bi trebalo i vi da krenete! Najvažnije je da se izdvojite iz mase, zato vaš CV mora biti jedinstven i originalan, baš onoliko koliko ste i vi, kao ličnost, takvi. Vanšablonski CV sa ličnim pečatom će vas učiniti veoma primećenim.

Kakav bi trebalo da bude CV koji će poslodavcu privući i održati pažnju?

 • SAŽET
 • KONCIZAN
 • LEPO DIZAJNIRAN (ovde ne bi trebalo preterivati, vodi te se rečenicom – ,,manje je više”)

Šta CV treba da sadrži?

 1. LIČNI PODACI: ime, prezime, adresa, broj telefona, e-mail adresa i datum rođenja

 Ukoliko imate svoj veb sajt, blog ili profil na drugim relevantim socijalnim mrežama ( poput Linked IN), navedite i to u CV, to biće odličan dodatak, pokažite da ste drugačiji i inovativniji.

    Takođe, obavezno u CV ubacite vašu profesionalnu fotografiju.

 • OBRAZOVANJE: naziv obrazovne ustanove, smer, dužina trajanja ili godina završetka, zvanje, dodatne informacije

Obrazovanje se navodi obrnutim hronološkim redosledom. Dakle, poslednje obrazovanje se stavlja na prvo mesto. U okviru dodatnih informacija treba istaći stipendije, nagrade, konkurse.

Poslodavci danas sve više cene i neformalno obrazovanje, tako da je veoma važno da istaknete i završene kurseve.

 • RADNO ISKUSTVO: naziv poslodavca, naziv radnog mesta i opis posla

    Radno iskustvo se, takođe, piše obrnutim hronološkim redosledom, što  znači da počinjemo sa  poslednjim radnim mestom. 

Ne izbacujte nijedno svoje radno iskustvo, jer time pokazujete  poslodavcu da ste osoba koja je spremna da uči i razvija svoje potencijale u mnogim pravcima.

Ukoliko nemate nikakvo radno iskustvo iza sebe, možete napisati svoje profesionalne ciljeve, kako bi poslodavac uvideo kako želite da gradite karijeru.

Ako, pak, imate potpuno drugačija radna iskustva od pozicije za koju se prijavljujete, onda je poželjno da u propratnom pismu objasnite razloge  žasto želite da menjate pravac svoje dosadašnje karijere i naznačite da ste spremani da učite i radite na sebi.

 • VEŠTINE: rad na kompijuteru, poznavanje stranih jezika itd.

Veoma je bitno da se posvetite ovom delu i napišete sve posebne veštine i znanja,  a koja se ne vide iz prethodnih podataka. Takođe, poželjno je  da istaknete nivo znanja koji posedujete, navedete završene kurseve i sertifikate, kao i ustanove gde  ste iste pohađali.

 • INTERESOVANJA I DOSTIGNUĆA

Sami odlučujete da li ćete pisati o ovome ili ne. Ali, imajte na umu da stvari koje ćete ovde istaći govore o vama i vašoj ličnosti mnogo više nego što vi mislite. Naravno,  treba biti jasan i sažet. Navedite interesovanja koja će vas učiniti jos zanimljivijom osobom sa kojom je vrlo lepo raditi. Važno je da izaberete hobije i interesovanja koja su povezana sa vašim kvalitetima. Ako pišete bespotrebne stvari, steći će se utisak da želite da popunite CV i ne tako važnim informacijama, zato budite pažljivi u odabiru.

 • LIČNE OSOBINE

Navedite nekoliko osobina koje posedujete, a relevantne su poziciji za koju konkurišete. Međutim, obratite pažnju na generalizacije ( poput fraze ,,timski igrač”), koje ne govore ništa i nisu baš interesantne poslodavcima.

 • PREPORUKE

Svakako, korisno je navesti preporuke prethodnih poslodavaca ili profesora, ukoliko ih imate.

 • DODATNE INFORMACIJE

Trebalo bi dobro da razmislite koja je to dodatna informacija, koja će vam pomoći da se izdvojite od ostalih kandidata, ali  i da dobijete  šansu da se dokažete da ste baš vi prava osoba za to radno mesto. Ovde možes navesti i porodični status, posedovanje vozačke dozvole itd.

FORMAT CV – a

CV obavezno konvertujte u PDF format, ako ga šaljete putem e-mail adrese.  Na taj način ćete se osigurati od slučajne ili namerne izmene drugih.

Koje se najčešce greške prave prilikom pisanja CV-a?

 • Previse dugačak
 • Neorganizovan
 • Štamparske i gramatičke greške
 • Loše oblikovan tekst
 • Previše korišćenja prvog lica u tekstu

Uz ove smernice i vaš lični pečat dobićete vrlo originalan CV, koji poslodavce nikako neće ostaviti ravnodušnim.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ