KULTURA     24.09.2020.

Knjige koje morate pročitati ove jeseni

Knjige su dobre za mozak. Čitanje dobre, ili bar prosečne knjige, doprinosi pozitivnom uticaju na naše zdravlje. Istraživanje obavljeno na Saseks univerzitetu ukazuje na to da dnevna rutina koja podrazumeva čitanje knjige umanjuje stres do 68%, više od slušanja muzike, ispijanja šoljice čaja ili šetnje. Jesen je idealna za opuštanje uz dobar čaj i knjige koje morate pročitati. Za vas smo izdvojili one knjige koje morate pročitati ove jeseni.

Posle tame Sidni Šeldon

Žena koja je imala sve, ostaje bez ičega, muža, novca… I završava u zatvoru. Mlada i naivna Grejs  Brukstajn supruga je Lenija Brukstajna, samoproklamovanog kralja berze Vol strita. Međutim jednog dana Leni odlazi na jedrenje i nikada se ne vraća. Uskoro će otkriti da je novac iz Lenijevog investicionog fonda nestao, a  svi misle da ga je ona ukrala. Preko noći Grejs ostaje sama i nemoćna.

Beleške jedne Ane Momo Kapor

Ova knjiga  objavljena  je 1972. Godine i bitno je uticala na tadašnju jugoslovensku književnu scenu. Svrstana je u kategoriju „džins proze“, čiji je Kapor jedan od najizrazitijih predstavnika. Ana je arhetip Beograđanke koju i danas srećemo i prikazuje svet posmatran iz ugla tinejdžerke.

Opsesija Nora Roberts

Naomi Karson uspešno se bavi fotografijom. Ipak, ona je kćerka jednog od najpoznatnijeg serijskog ubice. Kada je konačno uspela da pronađe za sebe mesto gde je niko ne poznaje, shvata da od prošlosti ne može pobeći.  Neko u gradu zna njenu  tajnu i neće joj dozvoliti da je zaboravi: Naomi će morati da otkrije ko je njen progonitelj, dok ne bude prekasno.

Šaptač Donato Karizi

Ne pomaže ti da znaš kakoNe vredi ti da shvatiš zašto. Nije ti dovoljno da otkriješ koOn je već korak ispred.

Otkiven je stravičan zločin: šest odsečenih ruku poređano je u misteriozan krug i zakopano na proplanku u šumi. Pet pripada devojkama koje se vode kao nestale. Najstrašnije od svega jeste to što tela devojaka, bilo da su žive ili mrtve, nigde nisu pronađena. Iskusna istražiteljka Mila Vaskez i Goran Gavila,  pokušavaju da reše slučaj.

Laži T.M. Logan

Na povratku kući s posla, Joe Lynch iznenada ugleda automobil svoje žene kako skreće na parking nepoznatog hotela. Pošto bi trebalo da je ona na poslu,  kreće za njom i zatekne je u raspravi s prijateljem Benom. Nekoliko minuta kasnije i Joe se nađe u sukobu s Benom. Kako se svađa pogoršava, Ben završava na tlu, bez svijesti. U tom trenutku Joeov sin dobija težak napadaj astme i on brzo mora otići kako bi mu pomogao. Uskoro se vraća,  ali otkriva da je Ben nestao. U tom trenutku Joeu stiže prva poruka.

Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život. – Mark Tven

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ