MODNE VESTI     22.02.2021.

Književnost kao modna inspiracija

Da li ste se nekad zapitali da kad tražite stil, trendove i druge modne stvari u časopisima, baš te iste možete pronaći u knjigama? Književnost svakako može biti modna inspiracija.

Knjige su nekad bile odličan način za modnu inspiraciju, što je i ekstravagantna modna dizajnerka Vivijen Vestvud potvrdila: “ Nikad ne otvaram modne časopise. Mislim da su neverovatno dosadni. Mislim da je čitanje modnih magazina poslednje što bi trebalo da radim. Imam knjige koje bi trebalo da čitam. “

Oskar Vajld

Nije tajna da je Oskar Vajld voleo modu. Kao samoproglašeni dendi, često je pisao na tu temu. Njegov dugi esej o tome šta je moda nekad bila , a u šta se razvila u “Filozofija haljine” pojavio se u New Yorku 1885. godine.

“Ako neko treba da bude loš, najbolje da bude loš u dobroj haljini.”

Lekcija: Dobar stajling je krajnja odbrana.

Franc Kafka

Kafkin rad je bio ispunjen apstraktinim metaforama. Većini upamćen po “Metamorfozi”, pisao je i mnoge kratke priče.

„Često kad vidim odeću sa mnogo nabora, koja se uklapaju tako glatko na divna tela pomislim da neće dugo moći da zadrže tu lakoću, ali će dobiti nabore koji se neće moći ispeglati baš na tim telima…a da niko ne želi da bude tako nesrećan i toliko lud da nosi jednu te istu vrednu haljinu od jutra do mraka.“

Lekcija: Moralna je do tumačenja čitaoca u ovom slučaju, ali se može uzeti u obzir da se Kafka ovim delom založio za klasiku odevanja umesto za bogato izvezene i skupe haljine.

fashion-images-in-book-header

Virdžinjija Vulf

Engleska spisateljica i rani modernista , imala je velike ideje koje su često bile ispred svog vremena. Kroz svoj rad, razmišljala je o feminizmu, politici, polu i drugim društvenim konvencijama. U svom romanu „Orlando“, biografiji pesnika koji menja pol od muškarca do žene, ona je dala i kratko mišljenje o odeći.

„Odeća ima više važnih zadataka nego da nas ugreje, ona će promeniti naš pogled na svet i pogled sveta na nas.“

Lekcija: Moda je ozbiljna. Njeni koreni su duboko u kulturi, umetnosti, trgovini, politici i identitetu.

Truman Kapot

Pre nego što se film Doručak kod Tifanija pretvorio u hit današnjice, bio je podjednako hit kao i originalni roman Trumana Kapota. Knjiga prati Holi Goligtli, u šta se ona pretvara nakon prelaska u New York.

„Bilo je toplo veče, skoro leto, i nosila je tanku crnu haljinu, crne sandale i bisernu ogrlicu. Uprkos svojoj mršavosti, imala je doručak od zdravog vazduha, čistoću sapuna od limuna, i grubo roze rumene obraze.“

Lekcija: Modne muze se mogu naći u literaturi, ne samo na ulici ili na stranicama magazina, i mala crna haljina će se nositi uvek s biserima i nikad neće izaći iz mode.

Književnost kao modna inspiracija

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ