RASKID     29.05.2017.

Koje dobrobiti možete izvući iz raskida?

Neuspele emotivne veze, raskid i nakon nekoliko godina zajedničkog života, odluka da prekinemo sa osobom koja je do skora bila neraskidivi deo nas- težak je period u našem životu, uzrokuje povređenost, bol, očaj, strah od budućih veza. Negativna osećanja nas preplavljuju, ne možemo se otrgnuti od teskobe, nesanice, roja misli koje nas uvlače u začarani krug beznađa. U tim trenucima, čini nam se da više nikada nećemo verovati u ljubav niti da ćemo opet baš takvu pronaći.

I zaista, potrebno je da nakon raskida prođe određeno vreme da bismo se oporavili. Ali ono što sebi ne smete dozvoliti je da ostanete dugo zaglavljeni u prisećanjima i nadanjima, da se neprekidno preispitujete, da odustanete od novih izazova. Zapravo, iz raskida možete izvući mnoštvo koristi, u zavisnosti od toga zbog čega je usledio, i osvestiti činjenicu da vaša sreća zavisi isključivo od vas – ne od drugih.

Rad na sebi

I fizički i duhovni. Misli zamenite drugim sadržajima, bavite se nečim lepim, konstruktivnim, aktivnostima u kojima uživate. Ne treba pribegavati drastičnim transformacijama, ali učinite sve da se osećate i sebi izgledate predivno. Promenite ono što želite ako će vam pričiniti zadovoljstvo, isprobajte novi make up.. Važno je samo slediti ono što vam donosi bolje raspoloženje i mir. Razvijajte se mentalno, novo iskustvo je u vašem životu, uočite greške, promenite obrasce ponašanja koji vam nisu koristili i spremno krenite u nove avanture koje vam život sprema.

Negujte otvorenost

Ako je raskid usledio zbog neverstva, iz ovoga možete naučiti mnoge lekcije – a najpre onu najvažniju – ne krivite sebe. Vi apsolutno niste odgovorni za nečije odluke i ponašanje, a onaj koji vara u vezi, zapravo vara sebe. Ukoliko vam muškarac nije otvoreno ukazivao na problem i nije razgovarao sa vama, naučite ubuduće još jednu važnu lekciju – dobra komunikacija je ključ uspešne veze, pa se time vodite kada birate srodnu dušu. Shvatićete da zaslužujete osobu koja će biti iskrena prema sebi i vama, i ne sudelujte u površnim odnosima.

Cenite sopstvene vrednosti

Možda se raskid dogodio zbog stalne potrebe druge strane da joj udovoljavate, mada ste na kraju dobili samo potcenjivanje – i iz tog emotivnog ožiljka možete izvući korist. Svako ukazivanje (direktno ili indirektno) vaših mana i veličanje njegovih vrlina obrazac je ponašanja koji lako rezultira vašim niskim samopouzdanjem. U ovom slučaju najpre duboko zahvalite što je raskid usledio, a potom stavite focus na sopstvena dostignuća, uspehe, šta vas to čini jedinstvenom, koji su vaši kvaliteti. Jer sigurno to znate. Budite ponosni na sebe što ćete ubuduće samo vi imati kontrolu nad vašim životom i ponašanjem, i neka poštovanje bude ono što ćete najpre zahtevati u emotivnom odnosu.

Ne pristajte na ono što nije ljubav

Sada imate vremena da rekonstruišete svoju situaciju i obećate sebi da sve loše strane prethodne veze nećete tolerisati u novoj. Izvlačenje važnih životnih lekcija iz raskida produbiće vašu svest i shvatićete na šta više nikada nećete pristati. Odlučite kakve ćete osobine i vrednosti negovati najpre kod sebe, a onda to tražiti u drugom i budite iskreni u spoznavanju grešaka.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ