DUH     07.06.2024.

UZROČNIK VEOMA TEŠKIH BOLESTI! Evo koje su posledice svakodnevnog stresa i zašto ga treba smanjiti

Stres je nešto što je veoma teško u potpunosti izbaciti iz života, ali posledice svakodnevnog stresa mogu biti i te kako ozbiljne. Pored psihičkih posledica, tu su i posledice po zdravlje. To je razlog zašto se treba truditi da se nivo svakodnevnog stresa smanji što je više moguće. To se može postići na različite načine i kod svakog čoveka je drugačije. Pogledajte koje su to posledice svakodnevnog stresa zbog kojih ga treba izbegavati!

Povećanje rizika od nastanka hroničnih bolesti

Mnogi stručnjaci kažu da prilikom nastanka većine bolesti učinak ima stres. Čak i obična groznica može se javiti zbog stresa, a da ne govorimo o ozbiljnijim bolestima. Kada smo pod stresom srce mnogo jače lupa, povećava se krvi pritisak i nivo šećera u krvi. Prevelika izloženost stresu dovodi do nastanka hroničnih bolesti, poput problema sa srcem.

Uzročnik veoma teških bolesti

Kod ljudi koji su svakodnevno pod stresom postoji mnogo veći rizik od moždanog udara. Isto važi i za infarkt. Rizik se povećava za gotovo 30 odsto.

Stres može biti jedan od glavnih uzročnika širenja raka. Takođe, može izuzetno loše uticati na krajnji ishod bolesti.

Pad imuniteta i bolesti su posledice svakodnevnog stresa

Još jedna od najčešćih posledica svakodnevnog stresa je pad imuniteta. Ako ste stalno u žurbi, brinete oko posla, studiranja, porodice, imate puno obaveza i stalno ste pod stresom, veš imunitet će sigurno trpeti. Mnogo ćete se lakše razboleti i teže ćete se nositi čak i sa malom prehladom.

Neplodnost

Stres i te kako ima negativan uticaj na plodnostŽene koje su konstantno izložene stresu teže će zatrudneti, čak i kada su svi ostali uslovi za začeće u redu. To važi i za muškarce. Šta više, jedan od češćih uzroka neplodnosti upravo je stres.

Depresija i anksioznost posledice svakodnevnog stresa

Stres je uzrok i depresije, koja može biti veoma opasna po opšte zdravlje. Takođe i anksioznost

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ