REČ STRUČNJAKA     04.05.2020.

KOREKTIVNOM GIMNASTIKOM protv deformiteta!

Tokom perioda rasta i razvoja dete se uči veštinama  kojima će se služiti tokom celog života, kao i navikama koje će bitno uticati na njegovu ličnost. Vožnja bicikla, plivanje lakše se usvajaju i uče tokom detinjstva, nego u adolescenciji ili odraslom dobu.  Strah od visine, tesnog prostora mogu se izbeći ili lako pobediti, a pravilno držanje i korekcija deformiteta se lakše ispravljaju.  Dobra koordinacija, okretnost i brzina pokreta uče i razvijaju od najranijeg detinjstva.

Jako je značajno da  period rasta i razvoja dete provede nesputavano i kroz igru u društvu svojih vršnjaka kao i odraslih.

 Svesni smo da je savremeni način života uzrokovao smanjeno kretanje dece, koja sve više vreme provode statično, u sedećem položaju, uz telefon i računar. Dok je novonastala situacija karantina samo dodatno unela nemir i disbalans u živote naših najmlađih. Izolacija je dodatno prouzrokovala  fizičku neaktivnost čak i one dece koja  se bave nekim sportom, što nosi sa sobom neželjene efekte kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje.

Brojna istraživanja pokazuju se usled smanjene ili uskraćene fizičke aktivnosti se kod dece mogu pojaviti:

 • poremećaj pažnje;
 • problemi u govoru;
 • tikovi;
 • nesigurnost;
 • razdražljivost; 
 • loša kordinacija;
 • telesni deformiteti;
 • gojaznost.

Posebno rizična i osetljiva grupa dece je ukoliko jedan ili oba roditelja pate od sličnih problema ili deformiteta.

  Da bismo sačuvali zdravlje dece, a njihovu energiju usmerili u korisnom pravcu, potrebno ih je aktivirati na pravi način.  To ćemo postići raznim vežbama, koje je uz malo mašte moguće raditi i u kućnimi uslovima. Zato smo pripremili 3 grupe vežbi shodno potrebama naših mališana.

Za pravilno držanje tela i korekciju deformiteta trener Janko Stojanović iz SPORTOSKOG DRUŠTVA SPORTAGORA je pripremio vežbe korektivne gimnastike.

Posturu deteta možemo posmatrati na tri načina: kada sedi, stoji ili kada se kreće. Važnost navike pravilnog držanja tela potrebno je razvijati detetu od najranijeg uzrasta, a posebno u  periodu od 6 do 7 godine.

Ako jedan od roditelja ili oboje imaju ravna stopala, neki od deformiteta grudnog koša ili kičmenog stuba, velika je verovatnoća da će i dete imati iste probleme. Pod povećanim rizikom su i deca koja imaju prekomernu telesnu težinu i fizicki su neaktivna.

Deformiteti mogu da se jave i u pubertetu!

Deformiteti mogu još da se jave i u pubertetu, kada deca naglo rastu, jer je to period nesrazmernog rasta kostiju u odnosu na razvoj mišićne komponente kao i  zglobno tetivnog aparata.

Vežbe iz programa gimnastike za decu u SPORTSKOM DRUŠTVU SPORTAGORA imaju za cilj da spreče nastajanje mogućih deformiteta, skolioze, lordoze, kifoze, ravnih stopala, “x“ i „o“ nogu, kao  i  da obezbede pravilan razvoj deteta, ili da koriguju i spreče dalju progresiju postojećih deformiteta. Vežbe direktno utiču na mišiće i zglobove, ali i na organizam deteta u celini.

Hajmo na vežbe, dečice!

Pregibi trupa – trbušnjak

pravilan rad trbusnjaka kod dece
pravilan rad trbusnjaka

Predručenje – uzručenje ležeći na stomaku

Podizanje karlice

podizanje karlice
prikaz vezbe podizanje karlice

Suprotna ruka, noga – klečeći

vezba suprotna ruka i noga klececi

Olakšani izdržaj na podlakticama – potkolenice su na podu

olaksani izdrzaj

Bočni olakšani izdržaj

bocni izdrzaj

Trener Filip Pavlović je spremio za vas poligone spretnosti koji će kroz igru pospešiti gipkost, okretnost, kordinaciju i pomoći vam u savladavanju strahova!

Poligone spretnosti napravićemo koristeći sledeće rekvizite:

 • jastuke;
 • komade odeće;
 • loptice;
 • stolice;
 • krevet.

Ti takozvani mini poligoni deci su naročito interesantni, jer prevazilazeći razne prepreke, deca aktiviraju ne samo telo, već i duh. Uz vežbe puzanja, provlačenja, preskoka koje imaju primenu u svakodnevnom životu, deca razvijaju i: motoriku, brzinu reakcije , odlučnost, koncentraciju i samopouzdanje.

Pre početka vežbanja obezbedite adekvatne uslove, na prvom mestu obratite pažnju da prostor bude maksimalno bezbedan. S obzirom da se vežbe rade u kućnim uslovima uklonite sve rizične predmete, kako se dete ne bi povredilo.

A obavezno pohvalite dete za svaku uspešno urađenu vežbu i pređenu prepreku  kako bi stvorilo pozitivan odnos prema vežbanju i još više učvrstilo samopouzdanje.

Ukoliko vidite da dete nerado izvodi neku od vežbi ili se boji, dodatno ga ohrabrite ili čak zajedno sa njim uradite ono što se traži i tako mu pomozite da savlada strah. Sastavili smo jedan lagan poligon koji sadrži jednostavne vežbe i  optimalne za kućne uslove.

sportagora
aplikacija za vezbanje

Poligon:

  Od rekvizita potrebni su vam: 2 teniske loptice, kanap (ili lastiš), slikovnica ili tanka knjiga, kofica (ili kutija), 2 kašike (plastične ili napraviti fišeke od papira), jastuci. Vežbe raditi jednu za drugom bez pauze, vreme za prelazak celog poligona možemo meriti štopericom.

 1. Na signal dete kreće sa starta. Prvi zadatak je da se provuče ispod lastiša ili kanapa – vežba kinestezije.
 2. Kotrljanje na krevetu potrbuške (ukoliko je dete spretno i sigurno može izvoditi i kolut unapred) – razvoj kordinacije.
 3. Četvoronoške se kretati dužinom prostorije  i vratiti se unazad, a sve vreme na leđima je stavljen jastuk koji ne sme da spadne tokom kretanja  – pomaže razvoj balansa i koncetracije kod deteta. Ukoliko jastuk spadne sa leđa, vratiti se na početak i početi ponovo.
 4. Zatim, staviti knjigu na glavu i hodati uspravno tako da knjiga ne spadne sa glave – pored balansa i koncetracije razvija i kinesteziju tela.
 5. Staviti 3 jastuke na pod, a razmak je 40cm. Zadatak je da dete naskoči i saskoči sa jastuka – vežba se preciznost pokreta kao  i razvoj sigurnosti i savladavanje straha od visine.
 6. U koficu (kutiju), koja se nalazi na udaljenosti od 2m, ubaciti lopticu jednom i drugom rukom, u slučaju da promaši kutiju, gađati ponovo, sve dok ne ubaci lopticu – razvoj preciznosti pokreta.
 7. U obe ruke držati po kašiku u koje ćemo staviti po tenisku lopticu i kretati se duž prostorije i nazad, loptica ne sme da spadne sa kašike – balans i koordinacija.
 8. Zategnuti kanap (lastiš) u visini kolena koji će nam poslužiti kao markacija za START i ZAVRŠETAK poligona. Na startu se puzeći provući ispod, a u povratku se preskokom vratiti nazad. Time se završava poligon.
View this post on Instagram

𝐊𝐨𝐥𝐢𝐤𝐨 𝐩𝐮𝐭𝐚 𝐯𝐚𝐦 𝐬𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐢𝐥𝐨 𝐝𝐚 𝐳𝐚𝐯𝐫𝐬̌𝐢𝐭𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠, 𝐚 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐞𝐠𝐥𝐢? Veliki broj sportista rekreativaca pravi ovu grešku, što zbog nedostatka vremena, što zbog neznanja i nestrpljivosti. Istezanje je veoma važan deo treninga, kako pre početka, tako i na samom kraju. Istezanje predstavlja bilo koji pokret koji uključuje pomeranje određenog dela tela do tačke u kojoj dolazi do povećanja obima pokretljivosti zgloba. Postoje dve vrste istezanja: dinamičko, koje se izvodi na početku treninga, poznato i kao zagrevanje, i statičko istezanje koje se izvodi na kraju treninga i služi da se mišići istegnu dok je telo u stanju mirovanja. Istezanjem se povećava fleksibilnost, a samim tim smanjuje rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića. Takođe, istezanjem se povećava protok krvi u mišićima što utiče na dostavljanje više kiseonika i hranljivih materija čime se ubrzava oporavak mišića nakon vežbanja. 𝐒𝐯𝐚𝐤𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐤𝐨𝐝 𝐧𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐜̌𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐢 𝐳𝐚𝐯𝐫𝐬̌𝐚𝐯𝐚 𝐬𝐞 𝐢𝐬𝐭𝐞𝐳𝐚𝐧𝐣𝐞𝐦 𝐮𝐳 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐧𝐮 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐧𝐚𝐬̌𝐢𝐡 𝐭𝐫𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚. 𝐕𝐢𝐝𝐢𝐦𝐨 𝐬𝐞 𝐧𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠𝐮! #sportagora #pokrenise #istezanje #zdravenavike #fitness #trening #workout #stretch #stretching #stretchingexercises #fitnessmotivation #fitfluential

A post shared by SportAgora (@sportagora) on

Trener Bojana Petrović je spremila zaniljive igre koje će boravak u zatvorenom učiniti interesantnijim!

Igre:

 • Napravite par rupa u kartonu ili kutiji, obod oko rupe možete ofarbati razlicitim bojama ili staviti neki broj bodova koliko nosi pogodak u tu rupu. Karton pričvrstite između 2 stolice, cilj igre je ili sakupiti što više bodova probacivanjem kroz rupe na kartonu ili prema komandi drugog saigraca ubacivanje loptice u tačno određenu boju rupe. Umesto lopte možete par čarapa smotati u klupko.
 • Kuglanje prazne plastične flašice od vode mogu vam poslužiti za kegle, a umesto kugle možemo da uzmemo neku laganu loptu ili još bolje da smotamo klupko od čarapa. Cilj igre je oboriti što više kegli, kotrljanjem lopte o pod. Udaljenost moye biti 2 i više metara.
 • Igra sa štipaljkamarasuti podjednak broj sitnih predmeta (sitnih igračaka) na dve gomile Uz pomoć štipaljki sakupiti u kutiju što više predmeta za što kraće vreme.
 • Ofarbati papiriće ili kamenčiće temperama u različite boje, za što kraće vreme na zvučni signal skupiti određenu boju predmeta. 

Porčitajte još:

Dečice, naučite sve o NAŠIM ČULIMA uz logopeda Milicu Todorović!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ