KOSA     25.12.2018.

KOSA: Kako negovati kosu tokom zime?

    Pre nekoliko dana nam je stigla zima, stoga je došlo vreme da se malo više posvetimo našoj kosi, kako ne bi postala oštećena i beživotna  tokom ovog najhladnijeg perioda u godini.

Zašto je zimski period loš za kosu?

    Glavni krivci su zagrejane prostorije i hladan vazduh napolju, vetar, kao i kape, zimska odeća. Oni mogu učiniti da vaša kosa postane beživotna, zamršena i ispucana. Suvo i hladno vreme može dosta da ošteti našu kosu, ukoliko je ne negujemo na pravi način.

U nastavku teksta pročitajte korisne savete Natalije Zubac Obradović, kako biste i tokom ovih zimskih dana učinili da vaša kosa izgeda zdravo i sjajno.

  • IZBEGAVATI AGRESIVNE ŠAMPONE I PROIZVODE KOJI SADRŽE ALKOHOL I SILIKON

    Agresivan šampon narušava PH vrednost kože glave, što izaziva perut i mašćenje, a  dlaku isušuje. Umesto njih, koristite PH neutralne šampone bez sulfata. Proizvodi koji sadrže alkohol dodatno će isušiti vašu kosu i pospešiti mogućnost da vam se stvori perut. Silikon oblaže dlaku i nedozvoljava joj da diše, iz tog razloga vlas postaje sve neelastičnija i puca.

  • NE PERITE KOSU PREČESTO

    Preporučeno je da kosu perete dva do tri puta nedeljno. Nikako ne izlazite napolje, ako vam kosa nije potpuno suva. Hladan vazduh i vlažna kosa su veoma loša kombinacija, prvenstveno za vaše zdravlje, a onda i za kosa, koja će početi da puca. Suvi šampon  može da bude dobra alternativa između dva pranja. Ali, nemojte preterivati, jer od prevelikog korišćenja može da vam se stvori perut.

  • PRILIKOM PRANJA KORISTITE MLAKU VODU

    Nikako nemojte prati kosu vrelom ili vrućuom vodom. Ona izvlači prirodna ulja koja štite i hrane vašu kosu.

  • NE PRIBLIŽAVAJTE MNOGO FEN KOSI

    Nakon pranja kose, iscedite višak vlage peškirom, a zatim koristite fen, koji je podešen na hladno duvanje. Ako koristite topao vazduh, kako biste je brže osušili, udaljite fen od kose bar 15 cm.

  • KOSU ČEŠLJAJTE ČETKOM OD PRIRODNE DLAKE

    Kape, rukavice, džemperi, šalovi utiči na to da naša kosa bude naelektrisana, što sve žene, morate priznati, veoma nervira. Rešenje za to su četke od prirodne dlake, koje sprečavaju elektricitet i vraćaju vašoj kosi sjaj.

  • HIDRIRAJTE VLASI

    Za hidrataciju je najbolje koristiti specijalne hranljive preparate namenjene baš za tu svrhu. Preparate za hidrataciju koristiti pre pranja kose, ukoliko su u obliku maske ili pakovanja. Ako su, pak, u obliku seruma ili spreja koji se ne ispira, onda ih nanosite nakon pranja.

  • POVREMENO KORISTITE PROTEINSKA PAKOVANJA

    Koriščenjem proteinskih pakovanja nadoknađujemo kosi izubljene proteine. Kosa postaje elastčnija, a samim ti i otpornija. Kod suve kose treba češće praktikovati upotrebu proteinskih pakovanja.

  • IDEALNO VREME ZA KORIŠCENJE HRANLJIVIH ULJA PRE PRANJA KOSE

   Možete koristiti maslinovo, bademovo ili kokosovo ulje u zavisnosti od poroznosti vaše kose. U teme možete utrljati i ricinusovo ulje, kako biste poboljšali cirkulaciju. Ulje nanesite na prljavu kosu, umotajte je u punđicu i stavite preko toga kesu. Poželjno je blago zagrejati fenom kosu preko kese, kako bi se dlaka otvorila i ulje dublje ušlo.

  • OBAVEZNA ZAŠTITA OD UV ZRAKA

    O štetnom dejstvu UV zraka tokom zime se dosta manje razmišlja, ali ne smemo nikako zaboraviti da zaštitimo kosu od njihovog lošeg uticaja i tokom ovog godišnjeg doba. Posebno povedite računa, ako idete na zimovanje i nalazite se na većoj nadmorskoj visini, uvek sa sobom ponesite sprej sa UV zaštitom za vlasi.

  • ISPOD KAPE UVIJTE KOSU U SVILENU MARAMU

Kapa štiti kosu od vetra, kiše, snega, ali isto tako može da nam pokvari frizuru i naelektriše je. Da se to ne bi desilo, pre nego što stavite kapu, uvijte vašu kosu u svilenu maramu, jer svila spečava da se kosa naelektriše.

Ne zaboravite, malo dodatne nege može da učini veliku stvar za zdravlje vaše kose.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ