KOSA     26.02.2019.

KOSA: Važnost vitamina za kvalitet vlasi

Kaže se da je izgled kose ogledalo zdravlja, zato je značaj vitamina za kosu je jednak kao i za celo telo. Pored adekvatne neke, dovoljna količina potrebnih vitamina i minerala je zaslužna za blistavu i kvalitetnu kosu. Ukoliko imate trenutno porblema sa opadanjem kose, lomi vam se, krajevi vam pucaju ili, pak, sporo raste, onda je pravi trenutak da proverite da li unosite dovoljnu količinu vitamina A, B, C, D, E, koji su ujedno i najvažniji za vlasi i teme.

Vrlo je bitno kako se hranite, jer način ishrane mnogo utiče na izgled vase vlasi i samog temena. Neuravnotežena ishrana može da bude uzrok mnogih problema, pa tako i lošeg izgleda kose. Koliko dobro vaše telo apsorbuje vitamine i minerale iz hrane koju jedete zavisi od raznih faktora, kao sto su: količina konzumiranja alkohola i kafe, da li ste pušač ili ne, stres, zdravstveni problemi, itd. Međutim, ukoliko vam kosa opada u pramenovima, i to traje dugo, obavezno se obratite vasem lekaru!

Postoje vitamini koji utiču na sprečavanje opadanja kose, dok drugi utiču na njenu strukturu i uslove za rast.

  • Vitamin A

Možemo reći da je vitamin protiv opadanja kose. Ima veoma važnu ulogu u normalnoj produkciji sebuma (proizvod naših lojnih žlezda), koji sprečava da kosa bude suva i opada. Vrlo je bitno da se unosi u umerenim količinama, jer prekomerna doza može da prouzrokuje kontra efekte. Potrebna dnevna doza je 700 mikrograma, a može se naći u: šargarepi, spanaću, breskvama, kajsijama, tamnom voću, itd.

  • Vitamin B

Kompleks B vitamina je posebno dobar i bitan za kosu. Sastoji se iz nekoliko vitamina koji zajedno deluju.

Vitamin B12

Najčešće nedostaje starijim osobama, vegetarijancima i veganima. I on je, takođe, vitamin protiv opadanja kose. Nalazi se prvenstveno u mesu i mlečnim proizvodima, a može se naći i u: šargarepi, integralnim žitaricama, jajima, soji, orašastim plodovima, avokadu, mahunarkama. Potrebna dnevna doza je 2,4 migrograma.

Vitamin B7 – Biotin

Poznat je još i kao vitamin H. Preporučuje se za jačanje kose. Retko se dešava da odraslim osobama nedostaje vitamin B7, a nedostatak se može primetiti kroz lomljivu i krtu kosu. Preporučena doza na dnevnom nivou je 30 mikrograma, a ima ga u: blitvi, bananama, karfiolu, piletini, kikirikiju, kvascu, jajima, šargarepi, orašastim plodovima.

Vitamin B3 – Niacin

Niacin utiče na cirkulaciju, zato možemo reći da je vitamin za rast kose. Čini je mekanom, elastičnom i sjajnom. Vrlo retko nedostaje i uglavnom se dovoljno unosi kroz ishranu, a može se naći u: ribi, svinjetini, govedini, piletini, pečurkama, grašku, semenu suncokreta. Tokom dana potrebno je uneti 15 migrograma.

Vitamin B5 – Pantonenska kiselina

Do sada ste, verovatno, čuli mnogo toga o dobrobiti pantenola za kosu, a upravo pantenol je provitamin vitamina B5. On pomaže organizmu u stvaranju proteina, među kojima je i keratin, koji je gradivni element kose. Brokol, zeljaste biljke, pečurke, pasulj, boranija, orasi, jaja, živinsko meso su namirnice gde se može pronaći ovaj vitamin. Dnevne potrebe su 5 mg.

Inozitol

Odgovoran je za zdravlje ćelijskih membrana i novija istraživanja su pokazala da može da poboljša rast kose i spreči opadanje. Telo proizvodi ovaj vitamin kroz razgradnju glukoze, a ima ga u: citrusima, pasulju, integralnom hlebu, pivskom kvascu.

  • Vitamin C

Vitamin C pospešuje proizvodnju kolagena, što je važno za zdravu kožu glave, kao i za kosu. Najbolji je u borbi protiv slobodnih radikala koji čine kosu lomljivom i suvom. Pronađite svoju dozu u: kelju, južnom voću, paprici i jagodama.

  • Vitamin D

Japanski naučnici sa Univerzitetu u Tokiju su 2012. godine su objavili jednu studiju u kojoj tvrde da on može biti odgovoran za rast kose. Takođe, postoje i druge studije koje tvrde da ovaj vitamin „budi“ neaktivne folikule i povećava verovatnoću za izrastanje kose. Jedan je od vitamina koji najčešće nedostaje ljudima. Nedostatak ovog vitamina lose utiče na imunitet, a pad imuniteta moze biti uzrok pojave dermatitisa, koji obučno prati seboreja i perut. Proizvodi se kroz kontakt sa Suncem, ali ovde morate biti veoma pažljivi, jer prekomerna izloženost sunčevim zracima može loše da utiče na kvalitet kože i kose. Potrebno nam je 15 mg dnevno, a može se pronaći u: ribi, pečurkama, mleku, žitaricama.

  • Vitamin E

Dosta je značajniji za kožu nego za kosu, ali ova dva pojma su usko povezana. Bori se protiv slobodnih radikala, poboljšava cirkulaciju i protok kiseonika i tako stimuliše rast kose. Za negu kose i kože veoma dobra su i ulja bogata vitaminom E, kao što su: čičkovo, arganovo i bademovo. Da biste unosili ovaj vitamin, neophodno je da jedete: lisnato povrće, pasulj, orahe i soju. Dnevno nam e količina od 15 mg dovoljna.

Želimo da vam naglasimo to da kako nije dobar nedostatak vitamina, tako i prekomerna doza nekog od vitamina jako loše može da utiče na celokpan organizam, pa samim tim i na kosu.

Estetic Studio “7“

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ