KOSA     24.08.2020.

KOVRDŽAVA KOSA: Lako je negujte uz sledeće trikove!

Kovrdžava kosa daje vašem izgledu egzotičnu i unikatnu notu, ali je dosta zahtevna prilikom održavanja i nege. Morate voditi računa o svakom postupku prilikom nege, od pranja kose do nanošenja preparata. Kovrdžava kosa je obično dosta suva i sklonija kidanju u odnosu na ravnu kosu, ali to ne sme da vas oneraspoloži, jer će te uz sledeće trikove uspeti sve da savladate!

afro lokne

Pravilno pranje kovrdžave kose

Kovrdžava kosa bi trebala da se pere maksimalno dva puta nedeljno!

  1. Kosu nemojte prati više od dva puta nedeljno jer čestim nanošenjem šapona, dodatno oštećujete kosu i može dovesti do situacije da vam se kosa zamrsi.
  2. Nakon nanošenja šampona , obavezno nanesite masku za kosu, regenerator ili hraniljivo ulje. Šta god da odaberete mora biti na prirodnoj bazi. Na tržištu se mogu naći i ampule za oštećenu kosu, koje se nanose posle pranja bez ispiranja. Potrebno je da vam se krajevi hidriraju jer kod kovrdžave kose dolazi do problema da prirodna ulja, zbog kovrdža, ne mogu da dođu do krajeva.
  3. U slučaju da vam se kosa jako mrsi, toliko da ne možete da je pravilno očešljate i sredite, ne morate je prati šamponom, samo nanesite regenerator na krajeve.
  4. Nakon pranja kose, nežno kosu uvijte u suv peškir i držite ga na glavi oko 20 minuta. Nemojte kosu trljati peškirom jer će te kosu umrsiti i oštetiti.
  5. Savetujemo da izbegavate sušenje fenom ali ako ste u situaciji da je to neophodno, udaljite fen 15 cm od kose i obavezno koristite difuzor!
  6. Kosu skraćujte na svaka dva meseca i koristite češalj sa širokim zupcima. Četkom biste samo oštetili i raščupali kosu.
kovrdzava kosa

Pravilna nega i zaštita

Kako biste našli preparate koji vam odgovaraju, morate da ih birate u skladu sa stanjem kose i sadržajem proizvoda koji želite da koristite. Kod kovrdžave kose je u pitanju nedovoljna hidratacija.

Šamponi i balzami moraju da budu od prirodnih sastojaka, ne smeju da sadrže supstance čije se ime završava na -cone ili –xane. Tražite u prodavnicama šapone za oštećenu i suvu kožu, ali možete probati i posebne šapone za kovrdžavu kosu.

regenerator za kovrdzavu kosu

Regenerator za kosu, treba da bude obogaćen sastojcima kao što su avokado, kokosovo ili ulje jojobe i aloe vera.

Što se tiče gelova i krema za oblikovanje kovrdža, preporučuju se samo oni koji su prirodni i koji hidriraju kosu. Neki gelovi sadrže silikon koji morate izbegavati.

Penu nikada ne bi trebalo stavljati direktno na kosu nego prvo na ruke i tom prilikom morate voditi računa o količini koju želite da iskoristite.

Lakove za kosu ne bi trebalo koristiti često, pažljivo ih treba nanositi kako ne bi došlo do slepljivanja kose. Izaberite jedan od lakova za kovrdžavu kosu i koristite ga samo nužno, na udaljenosti od 30 cm.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ