TRUDNOĆA     29.07.2019.

Kozmetički preparati koje bi trebalo izbegavati tokom tudnoće

Tokom trudnoće neophodno je voditi posebnu brigu o tome koje kozmetičke preparate koristimo za negu kože. Naime, koža je naš najveći organ preko kog se apsorbuju svi sastojci onoga što na nju nanosimo. Neki od njih mogu biti štetni i na taj način preko kože dospeti do krvotoka, a samim tim i do bebe.             

              Danas nažalost živimo u takvom vremenu gde zaista nije moguće u potpunosti eliminisati sve ono što štetno deluje na nas, bilo da govorimo o hrani ili kozmetici. Ali, ukoliko imamo priliku da izbegnemo neki štetni uticaj, svakako bi je trebalo iskoristiti.

 Uvek se trudite da čitate deklaracije svih proizvoda koje kupujete i na taj način izaberite najbolji za svoju koži ili najmanje štetan, ukoliko niste u mogućnosti da nađete prirodniju alternativu. Veliki broj proizvoda za negu mozemo napraviti i same u svom domu.

Ono što bi definitivno trebalo da izbacite sa liste vaših  kozmetičkih  tretmana u toku trudnoće jesu izbeljivanje dlačica, zuba, hemijski pilinzi, dubinsko čišćenje lica, lečenje akni… Ovakvi tretmani uključuju kozmetičke preparate koji su izuzetno agresivni, ne samo za vašu kožu, već neki sastojci koje oni sadrže mogu štetno uticati na plod.

 Prilikom kupovine kozmetičkih preparata obavezno proverite da oni ne sadržete neka od sledećih jednjenja:

AHA, BHA, PHA kiseline, BENZOIL- PEROKSID koji se najčešće nalaze u preparatima protiv akni;

 – Retinol i derivati vitamina A koji se nalaze u preparatima protiv akni i bora. Imaju izuzetno teratogen uticaj, što znači da mogu dovesti do oštećenja ploda;

OKSIBENZON i DIHIDROKSIACETON (DHA) nalaze u kremama i preparatima za samopotamljivanje. Putem krvotoka mogu doći do posteljice;

Aluminijum hlorid nalazi se u deodorantima ili antipespirantima;

SLES i SLS ( Sodium lauryl i lauret sulfate) koji se nalaze u velikom broju preparata počevši od sapuna, šampona za kosu, kupki za telo, paste za zube itd. Isušuju kožu i narušavaju njenu prirodnu vlažnost.

 Ovo su neki od sastojaka kozmetičkih preparata koje bi zaista trebalo izbegavati bez obzira na to da li ste trudni ili ne, a pogotovo u trudnoći.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ