ARHITEKTURA I ENTERIJER     07.09.2019.

Kožni nameštaj – saveti za pravilno čišćenje i održavanje

Vaš nameštaj od kože može dugo da zadrži prvobitan izgled bez pukotina i izbledelih delova, ali je neophodno da ga na adekvatan način održavate. Iako su kožne garniture prilično zahtevne kada je čišćenje u pitanju, uz prave proizvode i savete, neće vas namučiti.

Pre odabira odgovarajućeg sredstva za čišćenje i održavanje kožnog nameštaja, veoma je bitno da utvrdite vrstu same kože.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

  • Koža je porozna, zato joj voda nije baš najbolji prijatelj, jer da malo tečnosti prodre u nju, napraviće fleku. Takođe, koža puca od vlage. Ali, možete je prebrisati vlažnom krpom, a zatim odmah da pređete suvom mekom krpom.
  • Redovno ga usisavajte mekom četkom, na taj način ćete izbeći nagomilavanje prašine u prevojima.
  • Abrazivna sredstva, grube tkanine, proizvode koje sadrže silikon, amonijak, vlažne maramice izbegavajte, jer mogu oštetiti vaš nameštaj.
  • Koža ne bi trebalo da bude direktno izložena sunčevim zracima, postoji mogućnost da će izbledeti.
  • Sredstva za čišćenje u spreju su najpraktičnija – isprskate nameštaj i prebrišete suvom krpom. Sa druge strane, kremu za čišćenje kožnog nameštaja ne bi trebalo često koristiti, dovoljno je na svaka tri, četiri meseca.
  • Ukoliko se desi da slučajno zakačite vaš kožni nameštaj hemijskom olovkom, odmah to mesto isprskajte lakom za kosu, a zatim istrljajte krpom na koju ste stavili malo ulja.
  • Masne mrlje će nestati tako što ćete ih trljati suvom pamučnom krpom (nikako mokrom, pogoršaće stanje).
  • Ako vam je palo nešto od hrane na nameštaj, ne paničite, malo limunovog soka će ukloniti te fleke. Premažite ih limunovim sokom i ostavite da odstoji deset minuta. Potom obrišite vlažnom krpom ( na nju stavite malo tečnog sapuna ), a onda suvom.

Napravite sami sredstvo za čišćenje, potrebno vam je samo dva sastojka:

  1. Pola šolje maslinovo ulja
  2. Četvrtina šolje belog sirćeta

Preporučujemo vam da sastojke sipate u bočicu sa raspršivačem, a pre samog čišćenja dobro promućkajte, kako bi se sastojci sjedinili. Sirće će skinuti fleke, a ulje će negovati kožu. Da napomenemo još jednom, koristite mekanu i suvu krpu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ