PUTOVANJA     30.08.2019.

KRF – ova mesta morate obići na prelepom grčkom ostrvu!

 Smaragdno ostrvo na jugozapadu Grčke, Krf je jedno od omiljenih destinacija za letovanje. Ova oaza zelenila nalazi se u Jonskom moru i pravi je raj za turiste koji pored uživanja na plaži vole i da obilaze znamenitosti.

Legenda

 Prema jednoj grčkoj legendi ostrvo je dobilo naziv po kćerki rečnog Boga Aposa, nimfi Kerkiri. Naime, nju je oteo Posejdon, bog mora i doneo na ostrvo.

 Ovo ostvro će vas očarati zelenilom, tropskim cvećem, tirkiznim morem, divnim peščanim i šljunkovitim plažama. Zbog svega ovoga, a i predivne mediteranske hrane, vina i maslina shvatićete zašto je Krf najposećenije ostrvo Jonskog arhipelaga.

 Burna istorija ovog ostrva oslikana je crkvama, palatama i tvrđavama koje obavezno morate posetiti.

Ostrvo Vido

Ostrvo Vido

Na prvom mestu je svakako ostrvo Vido nadomak grada Krfa. Na ostrvu je tokom Prvog svetskog rata bila bolnica za srpske vojnike koji su dosli na Krf prelaskom preko Albanije. Veliki broj srpskih vojnika sahranjen je u moru kraj ostrva, u „Plavoj grobnici“, te se tu danas nalazi mauzolej- kosturnica, u njihovu čast. Do Vida se stiže brodićem. Vožnja traje svega desetak minuta.

Ostrvo Vido – luka
Ostrvo Vido – mauzolej

Stara i nova tvrđava

Kada vec pominjemo grad Krf, ono sto je nezaobilasno za posetiti jesu stara i nova trvđava. Stara tvrđava je podignuta za vreme Vizantijskog carstva. Tokom dana ulaz se naplaćuje, a nakon 19h ulaz je slobodan, ali bez pristupa vidikovcu sa kog se pruža pogled na panoramu grada, ostrvo Vido i luku. Nova tvrđava je sagradjena tokom šesnaestog veka i predstavlja impozantan primer vojne arhitekture. Sagradili su je Venecijanci za potrebe odbrane od Turaka.

Nova tvrđava

Crkva Svetog Spiridona

 U samom centru grada je crkva Svetog Spiridona sagrađena u venecijanskom stilu. Prepoznatljiva je po crvenoj kupoli ispod koje je sat sa zlatnim kazaljkama i rimskim brojevima.

Crkva Svetog Spiridona

Ostrvo Pontikonisi

 Juzno od grada Krfa nalazi se ostrvo Pontikonisi poznatije kao “misje ostrvo”, obzirom da je jako malo. Na ostrvu je crkva Pantokratora u koju možete ući samo jednom godišnje, 6. avgusta na verski praznik Preobraženje. Na ostrvo se stiže brodićem koji kreće sa poluostrva Kanoni. Cena vožnje je 2,5 eura. Nalazi se odmah pored  aerodroma, tako da većina turista pored obilaska ostrvceta, dolazi i da gleda sletanje i poletanje aviona koji praktično nadleću samo ostrvo.

Ostrvo Pontikonisi
Crkva na poluostrvu Kanoni

Palata „Ahilion“

              Ukoliko krenete malo više da istražujete ostrvo, na svega desetak kilometara od grada nalazi se palata „Ahilion“ sa očaravajućim vrtovima. Ovaj letnjikovac, podigla je Sisi, austrijska carica. Ulaz košta 10 eura, a audio guide je besplatan ukoliko ostavite pasoš na info pultu. U ovoj raskošnoj palati možete videti slike, nameštaj i lične predmete, pa čak i samu spavaću sobu austrijske carice. Kada se popnete na poslednji sprat palate izalazi se u vrt gde možete videti mermerne statute bogova sa Olimpa, zatim devet muza zaštitnica umetnosti koje prate Tri Harite. A u centralnoj delu se nalazi remek-delo nemačkog vajara Ernesta Gustava Hertera, skulptura Umirućeg Ahila, po legendi pogođenog u jedinu slabu tačku – petu. Sisi je bila veliki obožavalac grčke mitologije i bila je fascinirana njihovim junakom Ahilom u čiju čast je i podigla i nazvala ovu palatu.

Palata „Ahilion“
Statua Ahila u vrtu
Ulaz u palatu
Sisi (austrijska carica)

Selo Lakonis

              Obzirom da je Krf ostrvo izuzetno bogatog sadržaja svakako bi trebalo posetiti i šarmantno seoce Lakonis koje broji svega 534 stanovnika kao i selo i manastir Paleokastritsa. Ali nešto možete ostaviti i za sledeći put, obzirom da ćete biti toliko očarani da ćete se sigurno ponovo vratiti na ovo ostrvo.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ