MODNE VESTI     01.06.2019.

KROZ VREME: Kako su visoke potpetice ušle u modu?

Da li ste znali da cipele sa visokim potpeticama u početku uopšte nisu bile namenjene ženama? Zapravo, poznate crne cipele sa crvenim đonovima Kristijana Labutina inspirisane su kraljem Lujem XIV. On je osmislio zakon koji omogućuje da samo pripadnici njegovog dvora mogu nositi cipele sa crvenim đonovima, što je olakšavalo ljudima iz visokog društva sedamnaestog veka da prepoznaju ko je privilegovan, a ko to nije.

Oruđe za bolju borbu

Kako se ovaj modni trend širio među aristokratijom centralne Evrope sedamnaestog veka, obućari su se suočili sa dizajniranjem cipela koje zapravo nikada nisu ni bile namenjene hodanju. Čemu su onda bile namenjene ako ne tome, pitate se? Naime, persijska vojska je poslala konjicu da se bori protiv Otomanskog carstva, a vojnici su sa sobom doneli i visoke potpetice. One nisu služile za to da iznenade neprijatelja, već radi unapređenja borbenog stila. Kada vojnici stoje na potpeticama, držanje im je sigurnije i koriste luk i strelu preciznije.

Kako je sklonost ka egzotičnom persijskom stilu osvajala Evropu, ironično, bogate aristokrate su počeli da prihvataju cipele sa visokim potpeticama kao simbol „muževnosti“ i „ratničkog izgleda“. Bez šale. Visina štikle je povećana, skupa crvena boja je dodata kako bi simbolizovala rat, i uskoro su cipele sa potpeticama dospele u vrh muške mode.

Žene su samo sledile trend, jer je moda sredine sedamnaestog veka nalagala da kopiraju elemente muškog oblačenja kako bi „maskulinizovale“ svoj izgled.

Nije se obaziralo na to što je takva cipela bila potpuno nepraktična da bi se pešačenjem stiglo od tačke A do tačke B. S druge strane, ni bogata aristokratija nije bila poznata po tome što je mnogo pešačila blatnjavim putevima Evrope sedamnaestog veka.

Postavlja se logično pitanje – Zašto su muškarci prestali da nose štikle kada su bile toliki trend? I zašto žene nisu?

Sa prosvetiteljstvom je došlo prisvajanje racionalnog i odbacivanje „privilegije nad obrazovanjem“. Muškarci su odbijali da budu obučeni kao do tada i birali da se oblače praktičnije, jednostavnije i funkcionalnije. Prestale su da se nose visoke potpetice, šarena odeća – i time ističe klasna razlika, a zavladala je crna uniforma i demokratija.

Promena ka praktičnom nije se odnosila na oba pola. Na žene se u to vreme gledalo kao na emocionalne, sentimentalne i neobrazovane, što je u suštini i bio razlog da one nastave da nose „budalaste“ cipele sa visokim potpeticama, a muškarci ne.

Pogledajte ovu cipelu iz viktorijanskog doba:

Kako su visoke potpetice od oruđa rodnog ugnjetavanja dospele do simbola ženske seksualnosti? Pretpostavlja se da su pornografi devetnaestog veka dali visokim potpeticama seksualnu konotaciju, sa kojom se i danas povezuju, stavljajući ih na stopala svojih obnaženih modela.

Sledeći put kada budete naišli na savršene salonke možda se budete setili nečega iz njihove zanimljive istorije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ