PUTOVANJA     25.08.2020.

Krupajsko vrelo: Odraz lepote istočne Srbije!

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, između sela Milanovac i Krupaja, 35 km od Žagubice. Nestvarno plava boja vode, priroda i zelenilo, svrstava Krupajsko vrelo u jedno od najlepših destinacija Srbije.

Krupajsko vrelo

Manastir Manasija

Krupajsko vrelo je udaljeno od Beograda 160 km. Na putu ka njemu, morate posetiti manastir Manasiju. Manasija je zadužbina Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara i kneginje Milice. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a unutrašnjost manastira štiti 11 velelepnih i visokih kula. Predstavlja središte Moravske škole i grobnicu njenog osnivača, Stefana Lazarevića.

manastir Manasija

Lepota Krupajskog vrela

Ekološka oaza je najbolji opis Krupajskog vrela. Prva stvar koju ćete videti kada budete stigli jeste restoran Krupajsko vrelo. Restoran vam pored prelepog pogleda, omogućava i maksimalno opuštanje i uživanje uz specijalitete koje do sad niste probali. Možete probati homoljsko jagnje, homoljski sir i kačamak koji su karakteristični za ovaj kraj Srbije. Ukoliko ste ljubitelji ribe, pastrmka je glavni specijalitet kuće. Vlasnici daju mogućnost posetiocima da sami ulove pastrmku u ribnjaku, koji je sastavni deo restorana.

Krupajsko vrelo vodopad

Put do glavne atrakcije celokupnog putovanja jeste uzak i težak ali je vredan svakog napora koji budete uložili. Izvorište vode, na površini stvara kraško jezero iz kojeg voda otiče u Krupajsku reku, a iz nje u reku Mlavu. Na samom izvorištu je zahvljajući ljudskom radu i naporu, napravljena brana i hidroelektrana.

vodopad

Vodopad koji glasno pada u zeleno-plavu vodu doprineće osećaju da se nalazite u nestvarnoj egzotičnoj destinaciji. Okolina vodopada je jedna sasvim posebna priča. Zahvaljujući zelenilu šume, žamoru vode koja neprestano teče, raznolikim biljakama i prirodi koja vas okružuje, zaboravićete na celokupnu situaciju u zemlji i mnoge druge probleme koji vas muče.

Jedna od zanimljivih pojedinosti jeste  podvodna pećina!

krupajsko vrelo pecina

Ulaz je lako uočljiv, međutim, u pećinu se ne može ući ako ronite napred, nego morate roniti u dubinu.  Roni se u jedan otvor dubine oko 13m. Otvor je povezan sa kanalom koji ga spaja sa ostalim delovima pećine, koji idu u još veću u dubinu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ