KULTURA     21.10.2020.

Kultni filmovi koje bi trebalo svako da pogleda!

Postoje ti neki filmovi za koje se sa razlogom kaže da su kultni filmovi. Vanvremenske priče, najveća imena svetske glumačke scene, gluma najvišeg ranga i nagrade kojima se ne zna broj. Filmoljupci će se verovatno složiti sa time da su ovo filmovi koje bi svako trebalo da pogleda barem jednom. A koji su to kultni filmovi koje vi volite? 

Kum 

Čuveni Kum je definitivno jedan od filmova koji svako treba da pogleda. Neprevaziđeni Marlon Brando i Al Paćino i gluma na najvišem nivou. Priča o italijansko-američkoj porodici Korleone snimljena je po istoimenoj knjizi. Film Kum je najgledaniji i, prema mišljenju mnogih, najbolji mafijaški film svih vremena, o čemu svedoči ogroman broj osvojenih nagrada.  

Bekstvo iz Šošenka 

Film koji se po mnogim kriterijumima i na mnogim sajtovima već godinama unazad smatra za najbolji film ikada snimljen. Priča o bankaru koji je osuđen za ubistvo svoje žene i njenog ljubavnika i njegovom boravku u zatvoru očarala je ljude širom sveta. Fantastični Tim Robins i Morgan Friman su u ovom filmu definitivno neprevaziđeni. 

Prohujalo s vihorom 

Film rađen po istoimenom romanu Margaret Mičel smešten u period 19. veka. Glavna teza filma je uticaj rata na društvo u Atlanti, nestanak plemića i dama i opstanak onih koji su uspeli da se snađu u vrtlogu rata. Mnogi smatraju da film uspeh duguje fantastičnoj glavnoj junakinji Skarlet O’Hari.  

Kad jaganjci utihnu 

Verovatno ne postoji osoba koja voli horore i trilere a da nije pogledala kultno ostvarenje Kad jaganjci utihnu. Klasik svetske kinematografije u kom su Entoni HopkinsDžodi Foster bez sumnje maestralni. Nećemo previše otkrivati, samo ćemo vam reći da obavezno pogledate ovaj film!

Šesto čulo 

Film iz 1999. godine koji i dan danas očarava ljude širom sveta. Čuvena rečenica “Vidim mrtve ljude” objašnjava naslov filma, a fantastična glumačka ekipa neće vam dozvoliti da se odvojite od ekrana dok ne pogledate film do kraja.  

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ