KULTURA     11.04.2019.

KULTURA: Kome su pripale nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta?


Jugoslovensko dramsko pozorište je pre par dana, tačnije 3. aprila, obeležilo svoj dan – dan kada je odigrana prva predstava “Kralj Betajnove” davne 1948. Godina iza njih je bila uspešna,  budući da je pozorište imalo pet premijera, više od 300 programa na scenama „Ljuba Tadić“ i „Studio“, preko 100 000 gledalaca.

Sjajanom ansamblu su se ove godine pridružilii Milica Gojković, Joakim Tasić i Miodrag Dragičević.

Godišnja nagada pripala je Bobi Jelčiću za režiju predstave „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera. Nagrađeni su i Nenad Jezdić za uloge Jožefa Kantora u predstavi „Kralj Betajnove“ Ivana Cankara, u režiji Milana Neškovića i Boris Isaković za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“.

Predstava Ujka Vanja“ – Nagrađen je Mihailo Lavovič Astrov u ostvarenju A.P. Čehova, a u režiji Egona Savina. Godišnju nagradu JDP-a dobili su Branislav Lečić za ulogu Ivana Petroviča Vojnickog i Bogdan Diklić za ulogu Aleksandra Vladimiroviča Serebrjakova.

Predstava „Vrat od stakla“ – Godišnja nagrada je pripala Biljani Srbljanović  za ovu dramu, koju je obeležio veliki povratak Vesne Trivalić na daske koje život znače. Nagrađene su čuvena  Jelisaveta Seka Sablić za ulogu Bogdanke  i Vesna Trivalić za ulogu Svetlane, a Godišnju nagradu JDP-a dobili su i Anita Mančić za ulogu Nadežde i Dragan Mićanović za ulogu Ljube, dok je nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ uručena Marku Janketiću za ulogu Vlajka Mujića. Jagoš Marković je za režiju ove predstave, takođe, nagrađen.

Anji Đorđević je uručena nagrada za kompoziciju i poseban umetnički doprinos u predstavi „Kralj Betajnove“, a za dizajn plakata predstava „Kralj Betajnove“, „Zašto je poludeo gospodin R?“, „Vrat od stakla“, „Ujka Vanja“ i „Natan Mudri“ nagrađen je Mirko Ilić.

Kolektivna Godišnja nagrada pripala je autorskom timu i glumačkom ansamblu, stvaraocima predstave „Natan Mudri„, Za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće Tamara Vučković Manojlović je uručila nagrade šefu Službe dekoratera Dušku Uzelcu, dekorateru Dejanu Ranisavljeviću, tehničaru maske Milici Mandoparić i nabavljaču Božidaru Furtuli.

Žiri u sastavu: Nataša Ninković, Radovan Vujović i Miloš Krečković doneo je odluku da se nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 2018. godini dodeli Nenadu Jezdiću za ulogu Jožefa Kantora u predstavi „Kralj Betajnove“.

 Najstariji članovi  JDP-a, glumci Branka Veselinović (101) i Vlastimir Vlasta Velisavljević (93), takođe su prisustvovali dodeli nagrada.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ