ŠKOLICA NOVINARSTVA     06.05.2020.

Lekcija: Novinarska etika

Novinarska etika je veoma važan deo ovog posla. Zato će vam o tome pričati Biljana Obradović, naša poznata voditeljka i novinarka. Biljanu smo upoznali kroz veoma popularnu emisiju „City“, od tada njena karijera ide samo uzlaznom putanjom. Jedna je od retkih novinara kojoj je pošlo za rukom da intervjuiše preko sedamsto svetski poznatih ličnosti iz svih sfera javnog života. I dalje donosi brojne ekskluzive iz svih delova planete, koje možete videti u njenoj autorskoj emisiji “ Biljana za vas „. A pored ovoga, Biljana je i potparol Fudblaskog kluba „Partizan“. Zbog svih navedenih uspeha koje je postigla, novinarska etika je prava tema za nju!

Pre nego što krenemo na lekciju o etici u novinarstvu, hajde prvo da vidimo šta zapravo znači ta reč.

Šta je etika?

Etika je grana filozofije koja obuhvata sistematizaciju, odbranu i preporučivanje koncepta ispravnog i pogrešnog ponašanja. Nastoji da reši pitanja ljudske moralnosti putem definisanja koncepta kao što su:

  • dobro i zlo;
  • pravo i pogrešno;
  • vrlina i porok;
  • pravda i zločin.
etika u novinarstvu

ETIKA – značenje reči

Termin etika je izveden iz antičkih grčkih reči ETHIKOS i ETHOS sa značenjem – navika, običaj.

Ovo je veoma bitna lekcija za svakoga ko želi da bude uspešan i cenjen novinar. Pažljivo poslušajte u videu ispod sve što vam je Biljana ispričala i nemojte da zaboravite da uradite zadatak!

Ukoliko ste propustili prethodnu lekciju, obavezno pogledajte: Lekcija: TV emisija!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ