KULTURA     26.06.2016.

Lepota jednostavnosti – Joss Stone

U jednostavnoj, prljavo-beloj maxi haljini iz Zarine letnje kolekcije, bosih nogu, kao što uvek nastupa, jer je približava Majci prirodi, i sa Ikeinom šoljom biljnog čaja, britanska soul diva nastupila je na otvaranju letnje sezone na ultra-popularnom plažnom baru Almara, koji se nalazi u sklopu naselja Luštica Bay u Tivtu. Vesela, nasmejana, prizemna i nežna, blago našminkana pastelnim tonovima, sa poznatim pirsingom u nosu i bogatim plavim loknama, ova svetska diva oplemenila je duše svih prisutnih, pevajući najnovije hitove sa svog poslednjeg, sedmog albuma „Water for the Soul“.

Neposredna i prirodna, ova divna žena anđeoskog glasa, ali i lica i tela,  svojom energijom i harizmom je podsetila sve prisutne da i danas, u ovom haotičnom, digitalizovanom svetu, koji sve više od nas zahteva da jurimo za nečim novim, takmičimo se, postajemo bolesno ambiciozni, treba da stanemo udahnemo duboko, shvatimo da već sve imamo sada i ovde i toplo se nasmešimo svim ljudima koji uz nas uspevaju da prebrode poteškoće modernog doba.

js

Njena ljubav prema prirodi i napori koje ulaže u očuvanje životne sredine svima su poznati, tako da i ne iznenađuje činjenica da je i sredstva za organizaciju ovog koncerta i svoj honorar donirala u dobrotvorne svrhe  nevladinim organizacijama u Crnoj Gori koje se bave pitanjima i ekologije i održivosti, i zaštite životne sredine.

Joss Stone je stekla slavu jos 2003. godine kada je sa 16 godina, prvo u svojoj matičnoj Velikoj Britaniji, a onda ubrzo i širom sveta, sa svojom prvim albumom pokazala da u svetu polovičnih diva i sladunjavog popa i dalje postoji mesto za soul i R’n’B. Sarađivala je sa najvećim muzičkim zvezdama, od Rod Stewarta, James Brown-a, prodala je više od 12 miliona ploča i ostala verna svom stilu. Dobitnica Gremi i Brit nagrada, pokazala se i kao izvrsna glumica, glumeći Anu Klevsku, četvrtu suprugu Kralja Henrija VIII, u planetarno popularnoj seriji Tudorovi. Osnovala je svoju producentsku kuću, Stone’d, u kojoj producira sve svoje albume, za koje piše i komponuje pesme. Značajna srestva daje u dobrotvnorne svrhe, od zaštite životne sredine i  životinja do zaštite zdravlja i ljudskih prava.

joss

Njen poslednji album, „Water for the Soul“ je proizvod saradnje sa sinom Boba Marley-ja, Damien Marley-jem, u nosi malo opušteniji reggae ton. Koncert u Crnoj Gori je deo njene svetske turneje, koja je otpočela u aprilu 2014. godine i ima za cilj održavanje koncerta u sve 204 zemlje sveta. Ova prelepa diva pokazala je svima sinoć da možete imati sve a ipak ostati jednostavna i svoja.

Fotografije: Dalibor Ševaljević
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ