INTERVJU     22.04.2017.

Ljubav prema modi je pobedila – Ines Janković, modna dizajnerka

Ines Janković je priznata i uspešna modna dizajnerka, živi i radi u Beogradu, godinama se bavila uređenjem enterijera, za šta se školovala u Firenci i Rimu, a ljubav prema modi odvodi je u Milano, gde završava prestižni Institut Marangoni. Godine 2012. odlučuje da se upusti u svet modnog dizajna, i osniva sopstveni modni brend Ines Atelier.

Kada su njene kreacije u pitanju, karakteriše ih jednostavnost, bezvremenska elegancija, i prefinjenost. Svoje kreacije stvara za jake i sigurne žene, žene koje tačno znaju šta žele, kakva je i sama.

U modnom ateljeu Ines Janković možete pronaći kvalitetne odevne komade koji se nose dugi niz godina, unikatnu kolekciju nakita, kao i Wedding kolekciju koja će učiniti vaše venčanje nezaboravnim.

Predivna Ines je za naš magazine odgovorila na pitanja o svom radu, inspiraciji, poslovnim planovima, i mnogim drugim temama, pa pogledajte.

 

U kom trenutku ste shvatili da je moda Vaš put?

Još u ranom detinjstvu sam primećivala elegantno odevene žene, detalje koje su nosile, njihov stav… To me je fasciniralo i kasnije, tokom odrastanja, uvek sam želela da dam neki lični pečat komadima koje nosim. Iako me je dizajn enterijera u jednom trenutku odveo na drugu stranu, ljubav prema modi je ipak pobedila.

Šta Vam je neiscrpni izvor inspiracije prilikom kreiranja odevnih komada?

Mogu me inspirisati različite stvari, poput ljudi, događaja, umetničkih dela ali su putovanja i sve te različite kulture koje upoznajem ipak ono što donosi najviše ideja. Zaista se radujem putovanjima i uvek nastojim da spojim lepo i korisno i da, i ona sa poslovnom svrhom, pretvorim u vreme za uživanje.

Šta je ono što je važno za razvijanje uspešnog i prepoznatljivog brenda?

Važan je dobar plan, istrajnost i konstantan rad. Bez jasne vizije ne možemo daleko stići. Sem toga, na detalje se mora obratiti pažnja. Koliko je važno da svaki šav bude savršen, toliko se mora voditi računa o načinu na koji prezentujete svoj rad, počev od etikete do osmišljavanja modne revije.

Koji odevni komadi su “must have” ovog proleća?

Ja bih se opredelila za večnu belu košulju ali nešto drugačijeg dizajna, sa akcentom na volumenu i neobičnim rukavima kao i mini haljina na preklop koja se odlično kombinuje sa biker jaknom.

Koja zemlja Vam je posebno inspirativna i čiji stil na Vas ostavlja jak utisak?

Mislim da je to već opšte poznato. Italija je moja velika ljubav i uvek joj se rado vraćam. Volim njihov modni stil, način života, kuhinju… Svaki put mi je iznova insiprativna i svaki put me iznova osvoji.

 

Koji materijali su prisutni u Vašim kreacijama?

Pored kvalitetnih, prirodnih materijala, poput svile, kašmira, vune, uvek nastojimo da koristimo i materijale koji su rezultat najnovijih tekstilnih tehnologija; zato su sajmovi i svetske prezentacije trendova najbolji način da se upoznate sa dostignućima na ovom polju.

Kakve žene nose Vaše kreacije? Koje osobine one treba da poseduju da bi ih iznele na pravi način?

To su žene koje krasi nezavisnost, samostalnost i svest o sebi kao posebnoj, svojoj. Ona zna kako da aktuelne trendove prilagodi sebi i svom, već formiranom stilu, koji godinama samo nadgrađuje a ostaje dosledna sebi. Ona se ne opterećuje, nju moda zabavlja i čini da uživa u svemu tome ali pre svega da uživa u onome što ona u biti jeste.

Pored sjajnih odevnih komada bavite se i kreiranjem predivnih venčanica. Kako izgleda venčanica u Vašem stilu?

Kolekcije venčanica Ines Ateliera po svom konceptu spadaju u ne-klasične venčanice i namenjene su devojkama koje su za svoj veliki dan odabrale drugačiji pristup. Većina haljina se može poneti i u nekoj drugoj prilici ali uvek nastojimo da se u kolekciji nađe i neki potpuno “pomeren” model poput kombnezona ili kropovanog topa u kombinaciji sa raskošnom suknjom.

Sastavni deo brenda Ines Atelier je i neverovatan unikatan nakit, koji takođe odiše vanvremenskom elegancijom. Šta Vas je podstaklo na ovaj korak u Vašoj karijeri?

Nakit je sam po sebi jako zanimljiva kategorija i pruža neverovatne mogućnosti u smislu dizajna. Počelo je kao mini kolekcija, da bismo upotpunili stajling za reviju a usledile su ozbiljne serije. Ono što je sjajno kod nakita jeste taj moment nasleđivanja, prenošenja s generacije na generaciju čime on postaje deo porodične istorije.

Šta je ono što možemo očekivati u narednom period kada je Ines Atelier u pitanju? Koji su Vaši poslovni planovi?

Inostrana tržišta su i dalje u našem fokusu, u smislu saradnje sa lancima robnih kuća, concept storova i velikim, svetskim distributerima. Plan je da to, pored biker jakni, učinimo i sa pret-a-porter kolekcijom. Naravno, kod nas se u studiju stalno nešto dešava, bilo da pripremamo nove kampanje ili smišljamo printove za narednu sezonu. Naravno, uvek su moguća i iznenađenja.

Šta biste poručili mladim ljudima koji razvijaju sopstveni brend? Na koji način biste ih ohrabrili da nastave tim putem?

Moraju da budu svesni da neće biti lako i da ne ide sve uvek po planu, da će morati da savladaju još mnoštvo znanja, ali da nikada ne previde činjenicu da nemoguće ne postoji.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ