DIJETA     31.07.2019.

Lubenica – vaš najveći saveznik ovog leta na putu do vitke linije

Mislim da ne postoji bolje osveženje u ovim vrelim letnjim danima od sočne i slatke lubenice. Ona je simbol leta i mnogima omiljena „voćka“ koja ne samo da je ukusna, već je izuzetno zdrava za vas. Lubenica vam pomaže da se zasladite a pri tome ostanete hidrirani i imate vitku liniju.

Iako je uvek zovemo „vočkom“, lubenica je naime povrće. I to biljka iz porodice tikvi (Cucurbitaceae) koja vodi poreklo iz tropskih oblasti Afrike. Iako to kod nas nije običaj, ali gotovo svi delovi lubenice mogu da se jedu, čak i kora i semene.

Lubenica je bogata vitaminima A, B1, B5, B6 i vitaminom C. Bogata je likopenom, jedinjenjem za koje se smatra da pomaže u borbi protiv srčanih bolesti i holesterola.

Izuzeno je bogata vlaknima, magnezijumom i kalijumom i jedući je zapravo zadovoljavate dnevne  potrebe za ovim mineralima. Obzirom da je niskokalorična, odličan je saveznik na putu do vitke linije. A kako? Tako što samo jedna kriška lubenice ima 46 kalorija, tačnije 100 gr lubenice sadrži oko 30 kalorija.

Ok, sad ćete da se pitate, pa kako pomaže u mršavljenju kad ima previše šećera? A verujem da ste sigurno negde čak i čuli ili pročitali da ima i visok glikemijski indeks. Ova informacija bi trebalo da vas brine samo ukoliko ste dijabetičar. Naime, visok glikemijski indeks neke namirnice pokazuje kojom brzinom nivo šećera u krvi raste nakon njenog konzumiranja. Ono sto je takođe jako bitno, lubenica sadrži jako malo sećera, svega oko 5%. Tako da, budite bez brige!

 Sastav lubenice čini 92% vode, sadrži dosta vlakana i baš u tome je njena tajna kako i na koji način vam pomaže u procesu dolaska do vitke linije. Kada je pojedemo, voda i još jedna bitna činjenica je ta da lubenicu zvacemo, te imamo utisak da smo nešto jeli  pa mozak dobija informaciju da smo siti. Pored osećaja sitosti, vlakna koja lubenica sadrži ispunjavaju mesto u crevima sto dovodi do smanjenja apetita.

 Naime, upravo zbog toga što je slatka, ona je vaš najveći saveznik u izbacivanju nezdravih grickalica i slatkiša koje biste pojeli u toku dana. Takođe, ublažava simptome PMS-a kod onih žena koje pate od nadutosti i grčeva u mišićima.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ