PUTOVANJA     29.06.2017.

Malta – Azurni prozor

Leto, egzotične destinacije, more i plaža. Period kada odmarate mozak, kada sve brige ostavljate po strani i prepuštate se šumu talasa. Sezona haljinica, šešira, kupaćih kostima, papuča i previše uživanja (ako ne u slobodnom vremenu, makar u Suncu i divnim jutrima).

Kao neko ko obožava da putuje, shodno prihodima, nedavno sam posetila Maltu. Ostrvo koje je tako malo a tako čarobno. Sećam se, bio je jul i moje prvo iskustvo vožnje avionom. Možete samo da zamislite moj strah i uzbuđenje u isto vreme pomešano, izgledala sam tako smešno. Danas kada to prepričavam, čini mi se da se predstavljam hrabrijom nego što sam inače bila u tom trenutku. Ne znam da li sam više iščekivala sam let ili dolazak na destinaciju. Svakako, sreći nikad kraja. Ma koliko Vam opisivala, nećete verovati dok se sami ne uverite.

Malta je ostrvo koje je moguće obići za čitavih 7 dana, ali svakako detaljno. Populacija koja je jako ljubazna, fina i kulturna pre svega. Mislim da sam se prvi put osetila počastvovano na nekom mestu. Čiste ulice, mir i lepota. Ako Vam spomenem Britance, svašta Vam može proći kroz glavu, ali ne, na ovom ostrvu žive zaista kulturni i edukovani ljudi koji znaju šta žele i koliko vrede, a isto tako umeju da cene i ostale nacionalnosti.

Boravivši 7 dana u ovoj bajci, ostala sam zaprepašćena mnogim mestima, poput Gozo-a, Valette i drugih. Valetta kao glavni grad odiše nekim drugačijim stilom, puna istorijskih građevina. Kao takva upisana je u UNESCO-ovu Listu mesta svetske bastine u Evropi kao redak primer očuvane arhitektonske baštine i kao primer harmoničnog i organskog razvoja od baroka do današnjih dana. Valletta ja prepuna crkava i palata, ali i brojnih bastiona i zidina koji dostižu visinu i do 100m, koje us Malteški vitezovi podigli da zaštite grad od napada. Inače, kao suvenir sa Malte koji je nabolje opisuje, izrađen je Malteški vitez, koji morate imati kao uspomenu.

Ostrvo Gozo kao sastavni deo Malte, je raj na zemlji jednom rečju. Nestvarno plava boja, kapija (koja je nedavno srušena usled tektonskih pokreta) i prozirnost same vode ne mogu izazvati u Vama ništa drugo sem da se prepustite pogledu koji Vam ovo ostrvo pruža. Karakteristična priča za Gozo, je ta, da je nimfa Kalipso, inače zaljubljena u Odiseja, živela na ovom ostrvu i da je to bio njen drugi dom. U toj priči, govori se da je jako dugo držala Odiseja zatočenog, svojom ljubavlju i jakim moćima koje je imala, a onda ga je nakon nekog vremena oslobodila kako bi nastavili svoju avanturu ka domu. Takođe, Gozo nosi naziv i kao Azurni Prozor!

Mnoge manifestacije, karnevali i fešte se održavaju na ovom ostrvu , naročito leti i privlače pažnju mnogih turista a samim meštanima čine život zabavnijim i drugačijim.

Na Malti nećete naići na negostomprimstvo, na koje je jako često naići u Evropi. Cene su jako pristupačne i vodi se briga o svakoj vrsti smeštaja u koji odlazite.

Premalo je slova da se opiše ovo mesto i ovaj delić zemlje, ali ako ikada poželite mir i pravi odmor, uputite se ka ostrvu i provedite nezaboravne dane.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ