ZANIMLJIVOSTI     01.04.2019.

MAMA PREDUZETNICA: Jelena Bogdanović,Fina tiSHHina

Predstavljamo vam još jednu divnu i vrednu mamu preduzetnicu.

Njeno ime je Jelena Bogdanović, ima 29 godina, po obrazovanju master žurnalista i master inženjer menadžmenta, a po opredeljenju mama jedne (a uskoro još jedne) devojčice i kreator Fine tiSHHine.

Šta je Fina tiSHHina?

Fina tiSHHinaje vetar u leđa na dečijem putu ka upoznavanju sveta. Autorski rad jedne mame, kojoj je ćerka najveća inspiracija i motivacija . 

Sadržaj knjižice rezultat je kombinacije mašte, kreativnosti, ali i konsultacije sa literaturom iz oblasti dečje psihologije, razvojne psihologije i pedagogije. 

Vodim računa da sve što se nalazi u knjižici prilagodim stupnju mentalnog razvoja deteta kome je knjižica namenjena, a takođe nije zanemarljiv ni bezbednosni momenat kada su u pitanju sitni delovi i mobilni elementi. 

Stranice su bazirane tako da pre svega stimulišu socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj deteta.

Knjižice ne koncipiram prema uzrastu budući da je stepen razvoja individualna kategorija. 

Fina tiSHHinaje ručno kreirana i personalizovana knjiga od prirodnih materijala.

Personalizovanost se, s jedne strane, ogleda u tome što je svaka knjižica unikat. 

Ne koristim nikakve postojeće šablone, smatram da tako gubi na autentičnosti i originalnosti. Svaki delić koji stranica sadrži ručno, najčešće odokativno, seckam, prišivam, lepim…

Takođe pre samog početka izrade, važno mi je da saslušam želje poručioca, koji obično navede šta je to što mališana interesuje. Potom na osnovu dobijenih informacija osmišljavam sadržaj, trudeći se da kroz stranice provučem „zadatke“ kako za prstiće, tako za vijuge, tako da dete nenametljivo i spontano kroz igru usvaja nova saznanja i vežba finu motoriku.

Jedna tema, može se koncipirati na mnogo različitih načina, tako da bude interesantna i bebi koja se tek susreće sa takvom vrstom igračke i četvorogodišnjaku koji već uveliko postavlja pitanja u vezi sa svetom koji ga okružuje. 

Veliki je izazov kreirati nešto da bude i po meri roditelja i po meri deteta.

Neretko je slučaj da decu zainteresuju stvari na koje roditelji prevrnu očima, a ako se roditelju nešto učini kao sjajna ideja i nešto što može ponuditi detetu, povratna informacija bude ignorisanje ili ravnodušnost.

Pored divnih reči podrške i komentara za sve što radim, velika potvrda pored stalnih poručilaca su mi i oni kojima je knjiga zapravo i namenjena- mališani.

Kako su deca najiskreniji kritičari, njihova radost dok se igraju knjižicama je moj vetar u leđa.

Otkud ideja za ovako nešto?

Svedok sam da nije fraza rečenica da su deca „najveći pokretači volje i mašte“. 

Sa Finom tiSHHinom raste i njen delom idejni tvorac, moja D- od inspiracije, preko motivacije do glavnog kontrolora kvaliteta i asistenta za svaku novu knjigu koju napravim.

Prva „sijalica“ iznad glave desila se otprilike oko njenog prvog rođendana. To je ona faza detetovog razvoja kada ga zanima i okupira sve što poziva na akciju i reakciju: otvaranje/zatvaranje rajsferšlusa, kopčanje dugmadi, pertlanje, lepljenje predmeta na čičak…

Želela sam da napravim nešto što će biti adekvatan odgovor njenoj znatiželji.

Učinilo mi se kao dobra ideja da joj priliku za takva saznanja ponudim u formi knjige, budući da je knjižice (naročito one sa prozorčićima skrivalicama) do tada već zavolela i nije joj bilo nepoznato listanje strana.

Pre svega toga, pravila sam joj i lutkice za prstiće, koje su vrlo zahvalne za učenje novih pojmova, savladavanje pesmica i novih reči, kroz onomatopeju ili imitaciju.

Kada sam, pre svega od nje, a onda i od bliže okoline dobila ohrabrenje za svoj rad, poželela sam da to i ozvaničim.

Nisam dugo razmišljala o imenu, Fina tiSHHina mi se učinila kao idealan naziv; prvo zbog direktne asocijacije na tihu knjigu, a drugo, jer je to sintagma iz nama u tom trenutku omiljene pesmice. Čak sam i logo vrlo brzo osmislila, smatrajući da je i to važan pečat u procesu stvaralaštva.

U celu priču sa ozvaničenjem, moram priznati, ušla kao potpuni laik, nikada pre toga nisam imala nijednu društvenu mrežu. Verujem da sve može bolje, ali trenutno mi je najvažnije da što autentičnije prikažem svoj rad, budući da poručioci nemaju priliku da unapred uživo vide to što kreiram.

U aprilu će dve godine od kako sam krenula u ovu avanturu i mogu reći da je bilo izazovnih perioda. Ponajviše usklađivanje sa ostalim obavezama i događajima na dnevnom nivou. 

Smatram da su prve tri godine detetovog života najvažnije kada je formiranje njegove ličnosti u pitanju, tako da mi je ona prioritet, te u skladu sa tim organizujem ostatak svog vremena, uključujući i rad na knjižicama. 

Iako imam običaj da Finu tiSHHinu okarakterišem kao „hobi posao“ ( hobi- jer zaista uživam u svakom detalju koji izradim, ovakav način rada me smiruje i opušta, nekada ne mogu da poverujem da sam tek na pragu tridesete pronašla sebe u ovakvoj vrsti delatnosti. A posao- u smislu posvećenosti i vremena koje provedem kako u kreiranju, tako i u razgovoru, dogovoru i razmeni mišljenja sa poručiocima i interesentima na društvenim mrežama) mnogo toga se od početka do danas promenilo, budući da sam trenutno nezaposlena, nije nemoguće da to i (p)ostane…J

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ