ZANIMLJIVOSTI     09.06.2019.

MAMA PREDUZETNICA: Marija Kostić, Zlatokosa

Ovog divnog, sunčanog nedeljnog dana predstavljamo jednu mladu mamu preduzetnicu koja pravi čarolije u kuhinji za najmlađe, ali i one starije. O čemu se radi i kako opisuje sebe i svoj znat, čitajte u nastavku.

 Зовем се Марија Костић, по струци сам наставница српског језика и књижевности, али сам у струци радила јако кратко. Превладала је жеља да се удам и имам децу, тако да сада чекамо треће дете, а имам 29 година. Имала сам ту срећу да не морам да радим, јер је муж запослен, тако да сам као незапослена мама могла у потпуности да се посветим породици, али наравно да ми то није било довољно. Желела сам да радим нешто само за себе, нешто интересантно, креативно, ново и другачије од оног што је свакодневна рутина са двоје мале деце. Тако сам почела прво да радим декупаж, а после и торте и колаче. Цео живот сам волела да развијам све своје потенцијале, дуго сам се бавила различитим врстама певања, спортом, била увек најбољи ђак, а то је резултирало тиме да ми жеље за упис на факултет варирају од екологије и психологије, преко стоматологије, до књижевности, коју сам на крају завршила са просеком 9,61 на основним студијама. Негде међу тим жељама кратко је била архитектура и графички дизајн, јер сам увек волела да цртам и лепо пишем, па то донекле има везе са мојим хобијем. Одувек сам волела да кувам, а прве торте сам направила још у основној школи уз помоћ маме. Нас три сестре увек смо се мотале по кухињи, док мама нешто спрема. Касније сам док сам била на факултету, спремала торте за празнике када одем кући. То ми је ишло и није ми се десило да толико упропастим торту или неки колач да буду нејестиви. Када сам се тек удала одмах смо почели да славимо и сећам се да ми је кума рекла да би идеално било да правим колаче по наруџбини да не бих радила док су деца мала. Тада сам се само насмејала и помислила да ја то никада нећу бити у стању, да ћу што пре тражити посао и радити у струци или уписати докторске студије. Али после 4 године, то се спонтано десило. Правећи торте и колаче за празнике и наше рођендане стекла сам неко искуство, научила да не верујем сваком рецепту и што је најважније да развијам своје рецепте, на које сам сада посебно поносна. Јер, оно што раздваја моје торте и колаче од неких других није можда изглед и декорација, већ пун укус, пошто када је укус у питању, не правим компромисе. Користим искључиво путер, квалитетне чоколаде, орашасте плодове сама печем и мељем увек свеже, преко лета користим домаћа јаја. Правим и безглутенске и сирове посне торте. Не желим да правим торте лошијег квалитета, због веће зараде или ниже цене производа, јер ми таква торта сигурно неће бити препорука. Поред тога, иако некоме не делује тако, посластичарство је област која се стално мења и ако хоћете да будете у току, морате да пратите трендове и да пуно радите и улажете у развијање својих вештина. Ја још нисам на нивоу тог задатка, али се трудим. Јако је битан и лични афинитет и таленат да бисте се овим бавили, а најважнија љубав, за коју сматрам да је „тајни састојак“ посластичарства, а и кулинарства уопште! 

View this post on Instagram

Има већ неких месец дана како не правим торте? И морам признати да ми мноооого недостају, али и да сам чврсто одлучила да уживам до краја трудноће у безбрижности ? Тачније, била сам одлучила, али ме ухватила трудничка хиперактивност, па тако тренирам са мамама @mamafit.rs, сређујем кућу од врха до дна, често спавам упола мање него раније, трчим са децом и за децом и све остале пропратне радње? Али, била сам лења да на овом профилу објавим последње торте које сам правила по наруџбини, као и ове слике са курса код маестралног Василија @nasa_mala_zavrzlama, па ћу то сад ретроактивно урадити, чисто да мало улепшам објаве.? Курс сам завршила у 5. месецу трудноће и каже Василије да сам вероватно једина трудница која му је икада била на курсу? Али то ти је оно кад хоћеш да искористиш све пре него што стигне беба, јер већ из искуства знаш шта те чека и колико ћеш мање времена имати за себе.??‍♀️ Лепо је било научити неке нове технике декорисања и утврдити старе, упознати људе од заната и још једном видети колико је рада, труда и, пре свега, талента потребно да би се стварале оригиналне декорације, али и укуси у посластичарству. А то је оно што даје драж овом послу или, у мом случају, хобију. Никакав курс ни научене технике не могу помоћи ако иза свега не стоји љубав према ономе што својим рукама ствараш❤️ #cakedecoration #cakelovers #fondantartist #fondantart #paperflowers #handpaintedcake

A post shared by Марија Костић (@zlatokosa_homemade) on

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ