MAMA     30.11.2019.

Mame, dok beba spava, iskorstite na pravi način to slobodno vreme!

Ukoliko ste mama po prvi put i imate bebu koja je samo dojena ili na mlečnoj formuli, uspostavljanje rutine je najbitnije, ako želite da postignete „sve“ od dnevnih obaveza. Jeste da imate negde oko 1-3 sata između dva hranjenja, sve zavisi od bebe do bebe, kao i načina ishrane. Beba koja je dojena na zahtev, možda će tražiti sledeći podoj i posle sat vremena, ukoliko je na mlečnoj formuli, mogu da prođu i tri sata.

 Ono što je bitno jeste to da ne postoji mama koja stiže baš sve, tako da, opustite se i krenite lagano sa listom obaveza koliko vam beba dozvoljava. Ipak je briga oko nje bitnija od pune korpe prljavog veša.

Kao već pominjemo veš, eto nam prve stavke od koje možemo krenuti kada je lista dnevnih obaveza u pitanju.

1. Pranje veša

Imati bebu znači imati dosta veša za pranje na dnevnom nivou. Kad na to dodate vašu garderobu i muževu, od braće i sestara, ukoliko imate još dece imaćete pune ruke posla. Ne očajavajte, najbitnije je da se držite raspored koji vama odgovara. Recimo da svako jutro punite mašinu veša, perete i prostirete par punjenja  tokom dana ili punite mašinu svako veče, prostirete i slažete veš ujutru. 

2. Spremanje obroka za porodicu

Nađite recepte koji se spremaju za kratko vreme. Danas postoji ogroman broj predloga za ručak ili večeru gde se obroci spremaju za 15-30 minuta. Pored toga, uvek možete nešto peći u rerni i za to vreme obavljati druge obaveze.

3. Istuširajte se

Sigurno ste čule od drugih mama da nakon dolaska bebe, tuširanje postaje luksuz. Ukoliko beba spava na bezbednom mestu u kolevci ili krevetiću, nemate mlađe dete ili kućnog ljubimca koji bi mogli da uznemire bebu, možete se kratko istuširati. Čak i trominutno tuširanje toplom vodom može vam povratiti energiju i popraviti raspoloženje.

4. Napravite listu za kupovinu ili platite račune

Ovo su dve obaveze koje možete raditi iz kreveta, ušuškani uz šolju kafe ili toplog čaja. Dok leškarite uzmite papir i olovku i napravite spisak namirnica za kupovinu ili platite online račune. Proverite elektronsku poštu, odgovorite na poruku koje su se nagomilale vremenom ili pozovite nekog da pozdravite.

5. Izležavajte se

Nema ništa slađe nego ostati ušuškan uz bebu nakom hranjenja i mirisati kosicu usnuloj bebi. Dajte sebi malo prostora i uživajte u tim momentima – zaslužujete. Sve obaveze mogu da pričekaju, jer činite nešto što je najbolje za vas i vašu bebu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ