VESTI     03.09.2019.

Manipulacija u vezi – na koji način se izboriti sa tim?

Psihološka manipulacija može biti definisana kao vršenje neprimerenog uticaja svesno, a nekada, čak, i nesvesno. Manifestovano je emocionalnim iskorišćavanjem sa namerom da se „žrtvi“ oduzme kontrola situacije ili emocija, kako bi druga osoba dobila korist ili imala privilegiju od date situacije.

Kroz vezu dvoje ljudi, ove pojave su definisane kao nezdrav odnos između istih!

Osoba nad kojom je vršena manipulacija obično u početku ne bude svesna situacije, pogotovo ako odnos „cveta“ .

U vezama je najtipičnija situacija da manipulator otkriva naše slabosti kako bi mogao da ih koristi protiv nas.

U ovim situacijama ne bi trebalo strahovati, već direktno ukazati manipulatoru na takvo ponašanje! Trebalo bi pokazati da postoje opcije osim ponuđenih, i što je najbitnije, voditi računa o svom psihičkom i emocionalnom zdravlju! Jer, glavni cilj svakog od nas je srećan i rasterećen život / odnos!

Nažalost, današnjica je puna ovakvih ljudi koji će pokušati da dobiju korist iz svake situacije, ali, naravno, da postoje i oni drugi, koji će vam pomoći u svakoj situaciji!

Problem može biti rešen tako što će se razgovarati sa manipulatorom o postupcima ( ukoliko vredi razgovarati ), skrenuti mu pažnju na svoja „prava“ , ukazati mu na to da se vaš odnos može dosta pogoršati ili prekinuti, ukoliko ne dođe do promene. Saseći u korenu ovakvu situaciju je moguće kada se manipulatoru stavi do znanja da ste VI zaduženi za svoj život!

Ali, nikako ne zaboravite, na prvom mestu je vaše zdravlje i svaki odnos koji ga ugrožava bi trebalo prekinuti.

Da li ste vi, dragi čitaoci, susreli sa manipulatorom i kako ste se izborili sa njim?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ