INTERVJU     28.11.2017.

Meni su sreća i ljubav isto – balerina, Katarina Gromilić

Uspešna srpska balerina, osnivač kardio baleta, supruga koreografa Milana Gromilića i mama tri devojčice. Zadovoljna i srećna žena. Katarina Gromilić. Dama koja pozitivnu energiju deli sa ljudima, ona je neko kome je ljubav osnov  svega a život radost. Veruje u to da za sreću nije potrebno mnogo i jedna je od retkih koja za sebe može reći da je u potpunosti ispunjena. Puna harizme sa osmehom na licu dala nam je deo sebe i otkrila kako njen skoro savršen život stvara iz dana u dan. Upoznala nas je sa novim stvarima koje je stvorila i dala nam motiv da pokrenemo sebe kako fizički tako i mentalno.

 Koliko dugo se bavite baletom i fizički ste aktivni?

Baletom se profesionalno bavim od svoje 10. godine. Završila sam nižu baletsku školu , srednju baletsku i diplomirana sam balerina.Tako da se baletom bavim govoto ceo život.


 Završili ste filozofski fakultet, odakle veza izmedju baleta i filozofskog fakulteta?

Zbog neizvesnosti posla balerine  sam upisala i fakultet. Filozofski fakultet nisam završila sve dok nisam ostala trudna. Muž mi je tada kupio knjige, skripte i insistirao je na tome da završim. Nakon porodjaja sam ga i završila.

 Šta mislite koliko je fizička aktivnost važna?

I ja sam bila u fazama života kada sam bila fizički neaktivna i to jeste neka vrsta hedonizma ali to ne donosi ništa dobro. Vežbanjem za sebe radite nešto korisno. Najteže je naterati se. Ja smatram da je odluka 50% posla. Naravno svakome prija nešto drugo, neko voli indivudualni trening, teretanu, šetnju, balet. Nadjite nešto što može da vas ispunjava pre svega zbog svog zdravlja.

 Možete li da pojasnite pojam cardio ballet?

Cardio ballet je mešavina baleta, fitnesa i pilatesa. Nije neophodno baletsko predznanje polaznika i to je jedan od razloga što doživljava veliku ekspanziju u svetu. Želela sam da  našim ženama prenesem ovakav način vežbanja jer i sama u svojim vežbama kombinujem balet i fitnes poslednjih nekoliko godina.

 Kada i kako Vam se uopšte javila ideja o časovima cardio balleta?

Ja mnogo volim fitnes i želela sam da popularne vežbe kombinujem sa baletom. Tokom cele treće trudnoće sam smišljala vežbe, radila na marketingu. Dosta mi je značilo  to što sam u medijskom životu. Prvenstveno sam mislila da je besmisleno u Srbiji biti poznat medjutim u  ovom slučaju mi je značilo jer sam shvatila da imam neku prednost od svega toga i  to sam iskoristila.


Zbog čega žene najčešće dolaze na cardio ballet?

Neke žene su tu zato što žele da budu zgodne, druge zato što žele da se bave fizičkom aktivnošću, a nejveći broj zato što ima problema sa ledjima. Ja se trudim da im svima pomognem bilo posebnim vežbama bilo programima ishrane. Zapravo cela filozifija vežbanja je iz glave. Ja mislim da imam dovoljno energije da je prenesem.

 Ko dolazi na cardio ballet, da li su to muškarci, žene, mladi ili stariji?

Žene od 25 pa do 50 godina. Ima dama koje su se bavile baletom ali i onih koje se nikada nisu bavile istim. Jako nam je lepo i vlada pozitivna atmosfera. Meni moje žene daju energiju.

 Ko Vam je u ovom projektu bio najveća podrška?

Naravno moj muž. Mene je ideja o kardio baletu dugo držala i znala sam da će to da uspe. Ja sam noću sanjala punu salu žena sa kojima vežbam. Dakle verujte 100% u svoje snove i ostvariće se. Imala sam veliku podršku cele porodice  čak i dece.

Vaš porodični život javnosti izgleda gotovo savršen, da li to zaista jeste?

Da, jeste. I mi imamo žute minute i probleme. Glavni problem nam je uskladjivanje posla i porodičnog života. Milanov posao je takav da nema radno vreme i često je odsutan od kuće. Deca su već svesna toga i već smo se navikli.

Kako postižete sklad u porodici?

Mi se volimo, obožavamo i podržavamo. Kako Milan i ja tako i deca. Oduvek smo želeli veliku i harmoničnu porodicu i to smo ostvarili. Sve kreće od roditelja, ako su roditelji stabilni, mirni i puni ljubavi to se prenosi i na decu. Svi mi moramo  da shvatimo da je porodica osnovna ćelija društva i da je to nešto što mora da se čuva.


Kako vaspitavate decu?

Primerom. Svojim primerom. Mislim da imaju dobre uzore jer vide porodičnu slogu i vide da Milan i ja ništa nismo stvorili preko noći već  mukotrpnim radom. Današnja deca su u polu-snu. Sada ih učim tome da ono što mogu danas ne ostavljaju za sutra. Da kada rade jednu stvar budu fokusirani na to, a to je mnogo teško preneti. Do sada mi je najteže bilo objasniti šta je ego. Čovek nekada treba da popusti i ne mora uvek biti na prvom mestu. Eto to sada učimo.

Da li se plašite za svoju decu sa obzirom na zemlju u kojoj žive i društvo u kojem rastu?

Ne, jer moja deca imaju bolje uslove nego što sam ja imala. Ne plašim se jer ako su one rešene da uspeju u nečemu to mogu i u Srbiji.  Možda ne da zarade veliku količinu novca ali ni milioni nisu sreća. Mogu da se plašim uticaja društva ali Milan i ja se trudimo da ih usmerimo na pravi put. One ne gledaju rijaliti program, ne slušaju folk muziku. One slušaju klasičnu muziku, jazz muziku, idu u pozorište, idu na balet. Što se tiče droge, alkohola, pušenja to mi je još daleko pa i ne razmišljam o tome.

Verujem da ste kao i svi imali probleme, da li je balet na neki način pomogao njihovom rešavanju? Kako?

Ja balet ne mogu da odvojim od svog života jer je za mene balet je život.Ja vežbam svakog dana. To je mojih pet minuta i bez obzira na to da li sam srećna ili tužna ja se savršeno osećam posle treninga ili nastupa.

 Koji je po Vašem mišljenju najbolji način za  prevazilaženje problema?  Postoji li neki univerzalni način ili je to ipak indivudalno?

Kao sto sam i ranije rekla sve počinje iz glave. Problem ne rešavamo odlaskom u teretanu, na pilates ili balet. Pozitivan čovek lakše rešave svoje problema, naravno to ne znači da ih nema već se na bolji način bori protiv njih.


Kako biste vi definisali sre
ću?

Meni su sreća i ljubav isto. Ja sam srećna kada volim i kada sam voljena. Sreća jednako ljubav jednako porodica.

 Šta je ono sto Vas cini istinski srećnim? Da li za sebe možete reći da ste srećni?

Srećnom  me čini porodica. Za sebe mogu reći da  sam presrećna.

 Jedna stvar koja Vam fali u životu?

Ja sam srećna i ne fali mi ništa. Zapravo mi fali. Fali mi vreme, više sna i više putovanja sa mojim mužem.

Vi za 10 godina?

Volim da vizualizujem ali ne i da planiram. Vidim sebe u Beogradu, sa mojom porodicom. Sve će biti isto kao i sada samo  ću biti 10 godina starija.

Kada se osvrnete na svoj život da li ste generalno zadovoljni onim što ste uradili?


Zadovoljna sam jer imam lepu karijeru i srećnu porodicu i to mi je dovoljno da budem zadovoljna. Smatram da najlepše stvari tek predstoje.

 Za kraj, ako se vodimo kojom receničom ili mišlju možemo srećnije živeti?


Samo opušteno, uspećeš u svemu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ