INTERNET     22.04.2017.

Mikrotalasna peć-bezopasni kućni aparat ili izvor štetnih zračenja

Način života modernog čoveka nameće upotrebu raznih kućnih aparata koji u velikoj meri olakšavaju život  i navike čoveka. Koristeći razne električne aparate čovek zagadjuje okolinu, narušava svoje zdravlje i štetno deluje na klimu. Da li je mikrotalasna peć jedan od takvih aparata  ili je bezbedan kućni aparat saznaćemo u narednom teksu.

Mikrotalasna peć je praktičan uredjaj za podgrejavanje hrane, kao i za odmrzavanje.Koliko god da imamo vremena ponekad je potrebno brzo ugrejati ili spremiti hranu a mikrotalasna predstavlja odličan izbor za to. Brzo, jednostavno i ekonomično , samo je pitanje da li je i bezbedno . Mikrotalasna radi koristeći mikrotalase Mikrotalasi se usmeravaju u namirnicu te izazivaju trenje molekula vode prisutnih u njoj i na taj način stvaraju toplinu koja zagreva i termički obrađuje hranu. Mikrotalasi utiču direktno na samu hranu koja se u njoj  zagreva, dok sama peć ostaje hladna.

Prednosti korišćenja mikrotalasne pećnice:

 

  • Ekonomična je, štedi vreme potrebno za pripremu hrane.
  • Praktična je, laka za upotrebu.
  • Vrši uštedu na račun električne energije, brža priprema hrane znači i manju potrošnju električne energije.
  • Energija mikrotalasa pretvara se u toplotnu energiju čim je hrana apsorbira, što znači da hrana ne može postati “ozračena” ni na koji način. Dakle, nema nikakve opasnosti od zračenja ni za osobu koja rukuje mikrotalasnom pećnicom jer se mikrotalasi ne šire izvan pećnice, a njihova se emisija prekida čim se otvore vrata.

Loša strana korišćenja mikrotalasne pećnice:

 

Upotreba mikrotalasne jeste praktična  i ekonomična što se tiče i električne energije i novca ali bezbednost ovog uređaja možemo staviti pod znakom pitanja.

 

  • Neki naučnici veruju da mikrotalasi izazivaju oslobađanje toksičnih kancerogenih supstanci iz plastičnih i prehrambenih ambalaža.
  • Hrana pripremana ili podgrevana u mikrotalasnoj može da bude bakteriološki neispravna. Posledica toga je povećan broj crevnih infekcija izazvanih hranom pripremanom u takvim pećnicama.
  • Ako se vrata pećnice ne zatvaraju dobro, povećava se količina zračenja koja se širi oko nje. Zbog toga svaku takvu peć treba najmanje jednom godišnje ispitati.
  • Određena hrana mora se intenzivnije zagrevati i tada se u njoj uništava više sastojaka koji su nam neophodni kao što su  enzimi i neki vitamini, biološki aktivna jedinjenja i dr. Međutim, kako se isti proces dešava i pri klasičnom kuvanju i prženju, to nije razlog za zabrinutost.

Pri korišćenju mikrotalasne treba opratiti pažnju na izbor posuđa koji se koriste. Pogodni za korišćenje su vatrostalno staklo, vatrostalni porcelan i vatrostalna keramika. Karton i  hartija mogu se stavljati direktno u pakovanju u kome se nalaze.

 

Sagledajući gore navedene prednosti i mane korišćenja mikrotalasne na Vama je odluka da li ćete je koristiti ili ne. Preporuka svima koji koriste mikrotalasnu peć je da ne stoje pored  ili ispred nje kad radi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ