INTERVJU     31.07.2020.

“Moda je lep posao, ali prilično zahtevan”, Sofija Kuzmanović, modna urednica magazina “Blic Žena”

Sofija Kuzmanović je modna urednica najčitanijeg i najtiražnijeg ženskog modnog magazina u Srbiji. Svakodnevno čitamo njene fenomenalne savete o tome koje su najpopularnije boje u sezoni, koji je to odevni komad koji svaka žena mora da ima, ali i mnoge druge. Sofija je do mesta modne urednice najčitanijeg ženskog magazina u Srbija stigla posle deset godina kreatorskog rada u modnoj kući i nekoliko kostimografskih godina na RTS-u. Radila je sve od kreiranja kolekcija, televizijske produkcije do uređivanja modnih strana.

Za naš portal otkrila je kako je raditi u „Blic ženi“, s kim je sve sarađivala, kako funkcioniše njen radni dan, kao i dosta drugih zanimljivosti.

Kako izgleda radni dan modnog urednika najčitanijeg ženskog magazina?

– U svakom slučaju manje glamurozno od onog što većina pomisli kad se pomene moda. Moda je lep posao, ali prilično zahtevan. Radim u nedeljniku, pa je moj ciklus petodnevni. U tih pet dana treba smestiti planiranje tema, pripremanje snimanja od izbora manekenke do modela, pisanje tekstova, konstantno traganje za informacijama i odlazak na predstavljanje novih kolekcija. Najvažniji je, naravno, dan snimanja, kad treba ispričati priču koju ste osmislili.

Šta je zajedničko modi i medijima u Srbiji?

– Kreativnost, brzo prihvatanje tehnoloških i kulturoloških novina u dobrom smislu, kao i slab standard potencijalnih korisnika. Igramo istu igru da pratimo sve novitete, a onda ih upakujemo u čitku i pitku priču dostupnu realnoj ženi.

Kako biste opisali Vaš stil?

– Prvenstveno je praktičan, pročišćen i uslovljen mojim ličnim senzibilitetom. Sloboda mi je bitna u svakom segmentu života, izražavanja, pa i u odevanju. Koliko god u nekom modelu izgledala wooou, radije ću izabrati ono što me ne sputava. Gradim ga od akademije, menja se sa godinama i prilagođava trenutnoj silueti. Nikad nisam radila klasičan kancelarijski posao, pa oduvek preferiram kombinacije u kojima mogu posle celog dana snimanja da nastavim na neki događaj, kafu, šta god. Volim da imam neki poseban komad, vezujem se za stvari i često mi jedan ili dva komada obeleže sezonu. U svakom trenutku moram da imam nekoliko komada tipa crnih pantalona, bele košulje, atraktivnu obuću i neki neobični asesoar.

Ko je ostavio poseban utisak na Vas, a da ste sarađivali?

– Izdvojiti nekog posebnog nikad nije jednostavno. Ali, recimo, veoma sam ponosna što sam provela dan na snimanju s našom prvom forenzičarkom dr Draganom Zgonjanin-Bosić, divnom, neposrednom, izuzetno obrazovanom i svestranom ženom koju sam upoznala zahvaljujući poslu. Slikarka Tamara Kusovac je neko s kim uvek rado sarađujem, kao i Ašok Murti, čije savete i sugestije i privatno prihvatam. Da se vratim na modu, naslovne strane i modne editorijale „Blic žene“ krasile su manekenke poput svetski priznate Ivane Korab, Mijo i Aleksandre Tanasković. Što su žene uspešnije, lakše i lepše je sarađivati s njima, pokazalo se kroz vreme.

Šta je ono što će se sigurno nositi u predstojećoj sezoni?

– Nove kolekcije kažu da će u fokusu biti primamljiv stil van okvira standardnog. Miks najrazličitijih stilova od romantičnog, mističnog, boemskog, buržoaskog, preko šarmantno seksi, do prenaglašenog volumena. Nova sezona donosi nam eklektiku i bezvremeni stil sa očekivanjem da ga svako personalizuje. Da sažmem, nosiće se prenaglašena ramena, modeli od crne kože su u prvom planu, poigravanje futurističkim stilovima sa asocijacijom na „Matriks“, boemski stil kao spoj šik elegancije i etno-elemenata. Od komada dominiraće bermude, karneri i pelerine.

Ko je najbolje odevena dama u Srbiji?

– Ako izuzmemo odlično odevene dame iza kojih mala armija stilista i savetnika, izdvojila bih Mariju Tarlać, Anu Stanić i Mariju Kilibardu.

Da li možete da procenite neke pojedinosti o osobi po tome kako se oblači?

– Odeća mnogo govori, pa se vidi da li neko garderobu gradi promišljeno ili stihijski i nikad nema zaokruženu kombinaciju. Vidi se i stav, kroz originalne kombinacije ili manjak istog, kroz bukvalno prepisivanje najnovijih trendova.

Šta fali modnoj sceni Srbije?

– Srpskoj modi fali ozbiljna tekstilna proizvodnja kao baza i osnova za modni život.

Da li imate i koji je Vaš životni moto?

– Da ostanem u modnom žargonu, moda je komunikativna umetnost koja prenosi emociju. Dakle, komunikacija i emocija.

Foto Mitar Mitrović

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ