DUH     27.11.2023.

“MOLIO SAM BOGA DA NE UMREM!” Ammar Mešić poslao važnu poruku o mentalnom zdravlju

Glumac kojeg gledate u seriji “Igra sudbine” opisao je pred kamerama naše televizije trenutak ovog zastrašujućeg doživljaja.

– Dok sam bio u teretani sa trenerom u jednom momentu pojavile su mi “crne tačkice” pred očima. Mislio sam da je od težine tegova koje sam držao, pa sam ih spustio. Trener je krenuo da me snima jer se uvek šalimo. I tada odjednom počinjem da ga čujem prigušeno, kao da imam čepiće u ušima. Seo sam na stolicu i u tom momentu osetio sam veliku količinu straha i neizvesnosti. Srce mi je lupalo. Samo sam razmišljao da ne umrem – priseća se Ammar.

Kako kaže dr Tatjana Vlašković Jovićević napad panike je najveći imitator svih bolesti.

– Problem ne nastaje zbog samog napada panike, strah uglavnom kreće od narednog napada. Kada će se desiti i na kom mestu. Plašimo se da ćemo umreti, poludeti, doživeti infarkt, šlog… Uglavnom se ništa od toga ne dešava, ali senzacije su jako neprijatne. Svima može da se desi. Često se događa posle porođaja, tada sam imala i ja.

Koliko je Ammaru pomogla terapija kod psihoteraputa, kako se sada oseća, saznajte u VIDEU koji sledi.

PODRŠKA JE TU:

Ukoliko se suočavate sa izazovima kada je u pitanju mentalno zdravlje, svakodnevno su vam potpuno besplatno dostupni psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri koji su tu da saslušaju korisnika i pruže psihološku podršku. Razgovori se obavljaju putem platforme www.doktok.rs.

Takođe, u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, je otvorena nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva. Na telefonski broj 0800/309-309 se možete javiti svakoga dana i zatražiti pomoć. Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

Za razgovor su dostupni i volonteri centra „Srce” od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili putem mejla na vanja@centarsrce.org, kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Foto: Ammar Mešić, Instagram, Izvor teksta Prva.rs

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ