VESTI     25.08.2020.

Motivacija za učenje – steknite je na OVAJ način!

Učenje često nije lak proces, pogotovo ako smo mrzovoljni ili želimo da radimo neke druge stvari, zato motivacija za učenje je ono što možete steći uz pomoć trikova iz teksta u nastavku! Kada rešite da odustanete, prvo se zapitajte šta je vaš cilj? Da li vam je mnogo važan taj kontrolni ili ispit? Zato ne odustajte! Kada jednom primenite sledeće smernice, više vam uopste neće faliti motivacija za učenje!

solja sa natpisom

Zašto je važna motivacija?

Gradivo je obimno, a vi iznervirani. Ide vam se na bazen, šeta sa drugaricama, pije kafa. Prvo se morate pomučiti, pa tek onda uživati.  Motivacija pokreće i određuje koliko će se učenik ili student posvetiti samom procesu. Zato, važan je pozitivan stav.

Nemojte odmah razmišljati da nećete uspeti, koliko god je teško. Upravo je važna volja, jer ona vas i pokreće.  

Druga stvar, rešite da ćete zaista učiti!

Strategije za podizanje motivacije

Ne čekajte pogodno vreme za učenje. I ako je najbolje da učite ujutru, jer tada imate najveću koncentraciju zato što ste odmorni. Preduslovi za uspešno učenje:

Uredite sto, pripremite materijal i odredite vreme za odmor. Takođe, važno je da prostorija bude osvetljena.

Napravite i plan učenja, odnosno šta se koji dan uči, a kada se gradivo obnavlja. Radite jednu stvar najbolje što možete. Nemojte širiti enrgiju na više polja. Ne nervirajte se ako ne ide. Za sve je potrebno vreme.

Ako ste neko ko voli da uči sa drugaricom, onda učenje može biti još zanimljivije.

uspeh

Ciljevi

Ako je taj položen ispit na primer važan zbog stipendije nema razloza da spominjemo koliko je onda to bitno.  Ali, nemojte biti pod pritiskom, pokušajte da uradite sve što je do vas.  Ne učite za ocenu. Kada se trudite da nešto razumete, samim tim i učenje će ići lakse.

Menjajte primere sa primerima iz života, bolje ćete  pamtiti.

Mislite na mnoge uspešne ljude. Niko nije uspeo tek tako, iza svakog stoji trud i rad. Kada se pomučite uspeh je mnogo slađi i trajniji. A kada uspete onda nagradite sebe za  trud. Čak i ako rezultat ne bude kakav ste želeli i to je u redu. Nemojte gubiti volju,  samo nastavite da koračate ka cilju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ