KULTURA     08.03.2021.

Muze – Žene koje su inspirisale mnoge umetnike

Muze – Žene koje su inspirisale mnoge umetnike. Muze su u starogrčkoj mitologiji bile boginje pesništva, umetnosti i nauke. Verovalo se da one nadahnjuju slikare, muzičare i pesnike, stoga reč muza danas ima preneseno značenje – neko ko inspiriše druge na umetničko stvaranje. Njihov vođa je bio Apolon, a bilo ih je ukupno 9: Kaliopa, Klio, Erato, Euterpa, Melpomena, Polihimnia, Terpsihora, Talija i Uranija.

Kroz istoriju, pored ovih boginja, postojale su mnoge “smrtne“ žene koje su nadahnjivale umetnike. Neke su bile njihove životne saputnice, prijateljice, ljubavnice, neke samo neostvareni snovi, a zahvaljujući njima nastala su neka od najlepših umetničkih dela.

Laura – žena koja je inspirisala Frančeska Petrarku

Uprkos tome što njeno postojanje do danas nije pouzdano utvrđeno, ona je jedna od najslavnijih žena sveta. Iako neki proučavaoci Petrarkinog dela tvrde da ona nikada nije postojala, sam Petrarka je poricao ove tvrdnje, koje su postojale još u njegovo vreme. Bez nje, bilo da je stvarnost ili samo deo mašte, nikada ne bi nastalo jedno od najboljih pesničkih dela renesanse.

Gala – najvažnija žena u životu Salvadora Dalija

Gala je svakako jedna od najznačajnijih muza dvadesetog veka. Ona ne samo da je odigrala najvažniju ulogu u životu Salvadora Dalija, jednog od najznačajnijih i najkontroverznijih umetnika savremenog sveta, nego je bila predmet divljenja mnogih drugih znamenitih ljudi tog doba, poput Maksa Ernesta, Andre Bretona i Luja Aragona. Gala je umrla 1982. godine, a Dali sedam godina kasnije. Nakon njene smrti, potpuno je izgubio volju za životom i smatra se da je nekoliko puta pokušao samoubistvo.

Isidora Dankan – majka moderne igre i životna ljubav Sergeja Jesenjina

Najznačajniji i najkobniji trag u životu Sergeja Jesenjina ostavila je Isidora Dankan, balerina koju danas nazivaju majkom moderne igre i pobornica ženske emancipacije. Njihova ljubav je bila tragično isprepletana pijankama, sukobima i tučama. On bi je napuštao, a ona je trčala Moskvom, nalazila ga, preklinjala da se vrati, padala na kolena i nežno mu govorila: “Sergej Aleksandroviču, ja te volim.“ Venčali su se 1922. i otišli u Evropu, nadajući se da će se tamo oboje vratiti umetnosti. U tom periodu nastale su “Pesme izgrednika’.

Muze Pabla Pikasa

Pablo Pikaso je bio privlačan mnogim ženama, ali nije bio čovek sa kojim je bilo lako živeti. Bio je preke naravi i često je umeo da bude grub kada mu posao ne ide od ruke. U svom životu je imao mnogo devojaka i žena, ali njih sedam su mu bile najlepše, najvažnije i najveći izvor inspiracije: Fernanda Olivije, Eva Guel, Olga Hohlova, Mari – Tereza Valter, Dora Mar, Fransoaz Žilo i Žaklina Rok. Svima je posvetio umetnička dela, dok je sa nekima imao i decu.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ